Пънкарките от "Pussy Riot" в съдебната зала. Снимка: архив, Reuters

Двегодишните присъди за руските пънкарки от група "Pussy Riot" може да имат изненадващи последици за руския бизнес в САЩ. В Америка отправят призиви да не се пие руска водка в знак на солидарност с жените, изпели през февруари антипутинска псевдомолитва в московски храм и осъдени за хулиганство, пише руският в. "РБК дейли".

Журналистка от нюйоркския в. "Дейли нюз" приканва своите читатели да бойкотират руската водка - най-известния сред американците продукт от Русия. Джоана Молой ги призовава да не посещават Олимпийските игри през 2014 г. в руския град Сочи, да подписват петицията на Амнести интернешънъл в подкрепа на осъдените, да купуват тениски на "Pussy Riot" и да пият шведска или френска водка вместо руската "Столичная".

Още по темата

Впрочем една от най-популярните водки в САЩ – "Столичная", от дълги години вече се произвежда в Латвия и всъщност няма нищо общо с Русия, отбелязва изданието.

По данни на американското бюро за контрол върху тиражите на печатните издания "Дейли нюз" е четвъртият по тираж вестник в САЩ, посочва "РБК дейли". "Дейли нюз" не е булеварден вестник, а издание за масовия читател, в мнението му се вслушват американците от средната класа, уверява Станислав Кауфман - руски маркетолог, цитиран в материала.

Съответно призивът за бойкот на руските стоки може да намери отклик сред обществеността в САЩ, смята той и припомня подобни кампании на природозащитници, дали "осезаем резултат – например днес в Ню Йорк на практика не се срещат жени с кожени палта".

Апелът обаче няма да повлияе върху американците, предпочитащи именно руската водка, убеден е той. "В САЩ и до днес има доста любители на кубинските пури и те ги купуват на черния пазар независимо от държавното ембарго върху продажбите на кубински стоки", напомня експертът, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase