Оцелелият от холокоста ром Райнхард Флориан и израелският скулптор Дани Караван се ръкуват. Снимка: Reuters

Германският канцлер Ангела Меркел почете днес ромите, станали жертва на Холокоста, като откри тържествено в Берлин монумент в тяхна памет, предаде Франс прес.

"Този паметник ни припомня за един много дълго време забравян народ. Почитането на паметта на жертвите съдържа и едно обещание - да пазим това малцинство, което е наш дълг днес и в бъдеще", заяви Меркел пред присъстващите роми, оцелели от концентрационните лагери, пред техните близки и пред официалните лица.

Ромите и днес продължават да страдат от дискриминация и отхвърляне. И днес те са принудени да се борят за правата си. Дълг на Германия и Европа е да ги подкрепя, каза канцлерът, повече от 65 години след Холокоста, по време на който намериха смъртта си близо 500 000 роми. Мисълта за всеки загинал ме изпълва със скръб и срам, отбеляза Меркел, цитирана от ДПА.

Много от присъстващите на церемонията се разплакаха, когато 75-годишен холандски ром разказа за последния път, когато видял майка си. Тогава той бил на 7 години и му помогнали да избяга, когато родителите му били натоварени на влак за концлагера Аушвиц.

Паметникът се намира срещу парламента в центъра на Берлин. Негов автор е израелският художник Дани Караван. Той представлява тъмен басейн с каменна плоча в средата, на която всеки ден ще бъде полагано прясно откъснато цвете. Меркел нарече мемориала "езерото на тихите сълзи".

Още по темата

Изграждането на паметника на стойност 2,8 милиона евро е финансирано от германското правителство. Властите се отзоваха на призивите на ромската общност за такъв мемориал още преди 20 години, но осъществяването на проекта се забави заради спорове по дизайна, цената и поради грешки при строежа, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase