Снимка: Reuters

Данъчната система, привлякла богати чужденци като Фил Колинс и Михаел Шумахер да живеят в Швейцария, ще бъде подложена на референдум, за да се разбере дали хората искат тя да бъде премахната, предаде Ройтерс.

Обединени леви партии и синдикати обявиха, че са събрали необходимите 100 000 подписа, за да внесат предложението "Достатъчно с данъчните привилегии за милионерите" за референдум.

Швейцария е привлякла над 5000 богати чужденци с данъчни споразумения, сключени въз основа на наемната стойност на техния имот, вместо на действителния им доход или богатство, при условие че те не работят в страната, посочва Ройтерс.

Освен пилота от Формула 1 Шумахер и поп звездата Фил Колинс, сред богатите преселници в Швейцария са певицата Тина Търнър и най-богатият от всички Ингвар Кампрад - основателят на мебелния гигант ИКЕА, който се премества от Швеция през 1976 година.

Неодобряването на привилегированото отношение към данъчните изселници в Швейцария се засилва. В кантоните Цюрих, Шафхаузен и Апенцел тази практика вече бе отменена след референдуми. Миналия месец обаче парламентът отхвърли предложение на левоцентристката Социалдемократическа партия за премахване на данъчните облекчения.

Вместо това бе приет правителствен план за вдигане на данъчната основа от пет на седем пъти годишната наемна стойност на домовете на богатите чужденци, припомня Ройтерс, цитирана от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase