Радован Караджич. Снимка: Reuters

Бившият политически лидер на босненските сърби Радован Караджич, обвинен в геноцид по време на войната в Босна, започва от днес защитата си пред Международния трибунал в Хага, предаде АФП.

Караджич е обвинен в геноцид, престъпления срещу човечеството и военни престъпления по време на войната в Босна /1992-1995/, включително за избиването на близо 8000 босненски мюсюлмански мъже и момчета в Сребреница през юли 1995 г. Това е най-ужасното клане в Европа след Втората световна война, припомня БТА.

Процесът срещу Караджич започна през октомври 2009 г. Обвиняемият ще разполага с 300 часа, за да представи защитата си. Толкова време имаше и обвинението.

Караджич, който се защитава сам, ще започне защитата си с четиричасова встъпителна пледоария, след което ще призове своя пръв свидетел - Андрей Демуренко, руски полковник от ООН, бивш началник щаб през 1995 г. на сектора на ЮНПРОФОР за Сараево.

Радован Караджич бе арестуван през юли 2008 г. в Белград след 13-годишно укриване. До залавянето си Караджич е живял в Белград под фалшиво име и е практикувал алтернативна медицина.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase