Каха Каладзе. Снимка: Reuters

Лидерът на коалицията „Грузинска мечта“, спечелила проведените на 1 октомври парламентарни избори - Бидзина Иванишвили, който е и кандидат за премиер на Грузия, представи окончателния проектосъстав на новото правителство.

В него фигурира името на известния футболист Каха Каладзе, който е номиниран за министър на енергетиката в новото правителство.

По думите на Иванишвили първоначално е било планирано доскорошният защитник на „Милан“ Каладзе да поеме поста на министър на регионалното развитие и инфраструктурата, но сега той ще получи портфейла на министър на енергетиката, посочва Би Би Си.

„Естествено, че остават редица въпроси. Както в първото министерство той нямаше опит в инфраструктурата, така и в енергетиката няма опит. Но, ако вземем предвид, колко бързо той може да израства и колко е талантлив (…), аз се надявам, че след месец ще можете да му зададете какъвто и да е въпрос, засягаш енергетиката и той ще ви даде изчерпателен отговор и ще се ориентира добре какво е нужно в тази област“, заяви Иванишвили.

Предстои съставът на новото правителство да бъде гласуван от парламента по-късно този месец.

Междувременно президентът на Грузия Михаил Саакашвили подписа указ, с който дава грузинско гражданство на кандидата за премиер Бидзина Иванишвили.

Говорителят на президента Манана Манджгаладзе уточни, че указът ще влезе в сила, след като Иванишвили приключи всички формалности, свързани с прекратяване на френското му гражданство, предаде ИТАР-ТАСС..

Бидзина Григориевич Иванишвили, който е роден и израснал в Западна Грузия, е завършил Инженерно-икономическия факултет на Тбилиския университет, а през 1986 г. - аспирантура в Москва. От 2002 г.  живее постоянно в Грузия. От грузинско гражданство бе лишен на 11 октомври 2011 г. с президентски указ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase