Снимка: Ройтерс

Алвин Рот и Лойд Шапли си поделиха тази година Нобеловата награда за икономика, съобщиха на специална пресконференция организаторите от Нобеловия комитет. Мотив за връчването на отличието е "теорията на двамата в областта на устойчивите разпределения и практики на пазарното устройство".

Алвин Рот е преподавател в "Харвард" и "Кембридж". В директна телевизионна връзка по време на церемонията по връчването на наградата той коментира, че не е очаквал да получи тази престижна награда и дори на шега коментира, че обаждането от Швеция с новината го е събудило и „първото, за което се замислих всъщност, е как ще реагират студентите ми“, допълни той.

89-годишният Лойд Шапли е преподавател в Калифорнийския университет в Лос Анджелис.

Досега 69 икономисти са били отличени с наградата, връчвана в памет на Алфред Нобел. От 1901 година досега обаче само една жена е получавала престижното отличие – това е Елинор Остром. През 2009 година Нобеловият комитет отличиха нейното изследване относно икономическото управление на общата собственост. Елинор Остром почина това лято на 78-годишна възраст.

Още по темата

Колкото и да е странно, защото икономиката се развива бързо, лауреатите на Нобеловата награда за икономика са на средна възраст 67 години, показва още статистиката на Нобеловия фонд, изпълнител на завещанието на шведския изобретател Алфред Нобел.

От 1901 година насам са отличени общо 853-ма нобелови лауреати. В някои години, особено в периода на Първата и Втората световна война, награди в отделни категории не са връчвани. В завещанието си Алфред Нобел е записал, че ако нито една разработка през годината не може да бъде отличена като важна за развитието на сектора, то награда не се връчва, а средствата се разпределят за следващата година.

Нобеловата награда е не само престижно отличие – тя е съпроводена и от парична награда в размер на 10 млн. шведски крони (над 1,1 млн. евро). В годините, когато повече от един учен е носител на отличието в дадена категория, паричната награда се поделя между лауреатите.

Кризата си каза думата и тук - тази година премиите са по-малки. Носителите на наградата за всяка категория тази година ще получат по 8 млн. шведски крони (0,9 млн. евро).

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase