Кристофър Симс. Снимка: Reuters

Американците Томас Сарджънт и Кристофър Симс спечелиха тазгодишната Нобелова награда за икономика за своите изследвания, които хвърлят светлина върху връзката между икономиката и инструменти като лихвените проценти и държавните разходи, съобщава Washington Post.

Сарджънт е професор в Нюйоркския университет, а Симс – в Принстънския. Двамата икономисти, които са на по 68 години, са провели своите проучвания независимо през 70-те и 80-те години на миналия век, но те са изключително актуални днес, когато правителствата и централните банки по света търсят начини да избегнат рецесията.

Шведската кралска академия на науките посочва, че лауреатите са разработили методи, които установяват как икономическият растеж и инфлацията са засегнати от временно повишение на лихвите или намаление на данъците.

„Днес методите на Сарджънт и Симс са основни инструменти на макроикономическия анализ“, изтъкват от академията.

„Не бих могъл да съм по-щастлив от това, че печеля наградата заедно с моя колега Томас Сарджънт“,  заяви по телефона Кристофър Симс, като сподели, че не е очаквал да получи Нобеловата награда.

На въпроса как ще похарчи паричната премия от 1,5 млн. долара, Симс отговаря, че ще ги държи в кеш известно време, за да помисли.

Нобеловите награди ще бъде връчени на 10 декември, когато се отбелязва годишнината от смъртта на основателя им Алфред Нобел.

Наградата за икономика е единствената, която не е включена в завещанието на шведския индустриалец и филантроп и е учредена едва през 1968 г. от шведската централна банка в негова памет.

Тя се присъжда въз основа на номинации от специално подбрани икономисти, препоръка на Комисията по наградите за социални науки към Шведската кралска академия на науките и чрез тайно гласуване от цялата академия.

Кои са лауреатите за последните две десетилетия можете да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase