Кейшу Танака. Снимка: архив, Reuters

Японският министър на правосъдието Кейшу Танака призна днес, че е имал връзки с хора от организираната престъпност - групировките якудза, но отказа да подаде оставка по тази причина, предаде ИТАР-ТАСС.

За мафиотските контакти на правосъдния министър съобщи вчера японски седмичник и предизвика бурна реакция в местните медии, посочва агенцията.

Танака заяви на пресконференция в Токио, че е имал срещи с хора от якудза преди около 30 години. По думите му тогава е посредничел, за да уреди женитбата на професионален килър, използван от мафиотите, по молба на баща му. Министърът призна също, че е държал приветствено слово на банкета, организиран от престъпни босове. Според него обаче не е знаел, че има работа с якудза, и след това не е общувал с тях.

Главният секретар и говорител на японското правителство Осаму Фуджимура също заяви днес пред журналисти в Токио, че не вижда причини 74-годишният Танака, най-възрастният член на кабинета, да подаде оставка.

Това не е първият скандал в правителството на премиера Ишихико Нода. Под натиска на опозицията например вече бе принуден да подаде оставка неговият министър на отбраната, след като излезе наяве, че той не познава добре военните проблеми и терминологията, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase