Турската армия е в повишена бойна готовност. Снимка: архив, Reuters
fallback

Армията на Турция от днес е в повишена бойна готовност. Това съобщи ИТАР-ТАСС, като се позова на дипломатически източници от НАТО.

„Събитията в отношенията между Анкара и Дамаск се развиват по най-кризисния сценарий. Ръководството на НАТО провежда практически непрекъснати консултации за анализиране на ситуацията на турско-сирийската граница“, каза европейски източник.

Oще по темата

Според данни от Лондон в началото на тази седмица в авиобазата в Диарбекир близо до сирийската граница са били прехвърлени допълнително 25 изтребителя F-16 на турските ВВС.

„Турция води нещата към създаване на зона, забранена за полети на сирийската правителствена авиация, над северните райони в Сирия“, каза източник от Международния институт за стратегически изследвания. „В този смисъл трябва да се разглеждат както прехвърлянето от Анкара на големи авиационни части към границата със Сирия, така и станалият в сряда инцидент със сирийския граждански самолет А320, изпълнявал полет от Москва за Дамаск“, каза източникът.

Според информация от британската столица от миналата седмица турската артилерия практически всеки ден обстрелва сирийската погранична територия. „Не изключваме Турция да си е поставила за задача да създаде на територията на Сирия 10-километров коридор за последващо разполагане там на лагери за сирийските бежанци“, каза експерт от един от лондонските аналитични центрове.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

210

Анонимен

преди 11 години

тя сама Турция се намеси в конфликта с Сирия .ще сърбат това дето политиците им направят Турция мен не ми дреми да се трепят щом искат .и нашите Турци ще мобилизират най вече.войната е лошо нещо на никой не е пожелавам но ми пука само за България и хората който живеят в нея.

209

Анонимен

преди 11 години

Срещу паритзани всяка армия воюва трудно,но срещу редовна войска ситуацията коренно се променя.Сирия разполага с над хиляда противотанкови комплекса "Корнет-Е" неведнъж поразявало "Абрамс" и "Меркава" ,считан е за най-добрия ПТУРС в света,реактивна артилерия над 500 установки ,измежду които "Град" над 200 и "Ураган" (калибър 270 мм.)-36 ,опертавино-такически комплекси Точка-36 установки...

208

Анонимен

преди 11 години

на *** и ще я затрият веднъж завинаги тия изверги.5 века зверства само с нас ами Арменци и др. дето са патили от тях.Ванга го е казала Турция ке падне и когато това стане почти всички българи ще пият доволно шампанско без продажниците и тия дето ядат хляба на тая земя пък викат родина на друга.Това е някаква *** е малко да го нарека даже няма такава дума за такива хора.да си вземат ракетите /минаретата/ под мишници и да си ги турят отзад.Даже ако другите нападнат Турция и ние трябва да

fallback