Иран е преработил част от високообогатения си уран за медицински цели. Снимка: архив, Reuters
fallback

Иран е преработил една трета от високобогатения си уран в уранов окис - прахообразно вещество за медицински цели, което го прави практически неизползваем за военни цели, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позова на Би Би Си. Става дума за уран, обогатен до 20 на сто, посочва ИТАР-ТАСС.

 "С това Иран иска да покаже, че има добра воля и е готов да поднови преговорите с международната общност по неговата ядрена програма", цитира Би Би Си изявления на дипломати от Международната агенция по атомна енергия /МААЕ/. Западни наблюдатели, цитирани от Би Би Си, смятат, че Иран подготвя почвата за опит да уговори САЩ и ЕС да отслабят ембаргото върху иранския петрол.

Твърденията на ирански източници, че значителна част от иранския обогатен уран е преработен в прах, според ИТАР-ТАСС е било потвърдено и от МААЕ. В доклад на МААЕ от 30 август се посочва, че 71,25 кг - от общо 190 кг - уран, обогатен до 20 на сто, е бил използван за получаването на уранов окис. Според експерти на МААЕ това съединение се използва за производството на гориво за медицински реактори, в които се изработват изотопи за лечение на ракови заболявания, отбелязва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

kireza

преди 11 години

Иранците искат ама негросото не ще,голям мераклия е да нападне и унищожи Иран!Преди многооо години "прочутите американски тюлени" влязоха в Иран за да освободели някакъв американец,но иранците ги сгащиха в пустинята и ги плениха!Години САЩ умоляваше Иран да им ги върне.Наскоро приземиха американски недосегаем безпилотник,негросото с цялото си безочие ултимативно поиска връщането му.Иранците се "изплашиха" и му го върнаха,ама във вид на играчка:)))Е как да преглътне америка такива гаври с нея:)

5

anonimen

преди 11 години

do nomer 9 verno si edin mnogo typ pryt ne ppi6i glopotevini pone

4

Прът

преди 11 години

Ще им дават уранов прах че да се изтръшкат по-бързо

fallback