Лебедев удря Полонски в телевизионното предаване. Снимка: архив, Reuters

Руският банкер и медиен магнат Александър Лебедев изрази днес опасения, че ще му бъдат повдигнати обвинения и ще бъде хвърлен в затвора, защото руският президент Владимир Путин вярва, според него, че той финансира опонентите му, предаде Ройтерс.

Малко след като бе разпространена информацията на Ройтерс, бе съобщено, че Лебедев е обвинен в хулиганство и побой заради сбиване по време на телевизионно предаване. Ако бъде признат за виновен, той може да получи до пет години затвор.

52-годишният собственик на британските вестници "Индипендънт" и "Ивнинг стандарт", чието нетно богатство бе оценено на 1,1 млрд. долара от списание Форбс през март, е един от малцината руски олигарси, които открито критикуват Кремъл. Той отрече обаче да участва в опозиционната политика.

"Зная позицията на президента", заяви той на форум на Ройтерс, посветен на инвестициите в Русия. Кремъл многократно отрича информациите, че оказва натиск на Лебедев и други богати руснаци заради бизнес интереси. "Той смята, че съм финансирал опозицията и така нарушавам правило номер 1 - ако имаш пари, не трябва да се месиш в политиката", каза Лебедев за Путин.

Прокурори започнаха разследване миналата година срещу олигарха по подозрение ,че е ударил строителния предприемач Сергей Полонски, докато двамата участвали в телевизионно токшоу в най-гледаното време. Лебедев смята, че разследването срещу него е политически мотивирано, тъй като има той има дял в руския вестник "Новая газета". Вестникът, който е собственост и на бившия съветски лидер Михаил Горбачов, критикува Кремъл, разкри корупция в Русия, а четирима негови журналисти бяха убити между 2001 г. и 2009 г., посочва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase