При нападението в Бенгази бе убит американският посланик в Либия Кристофър Стивънс. Снимка: Reuters

Администрацията на президента Барак Обама е започнала разследване дали нападението срещу американското
консулство в Бенгази е планиран терористичен удар, извършен, за да се отбележи годишнината от атентатите от 11 септември 2001 г., предаде Асошиейтед прес. При нападението беше убит американският посланик в Либия Кристофър Стивънс.

Първоначалната версия беше, че нападението е било спонтанна проява на гняв срещу антиислямски филм.

Според представители на американското разузнаване обаче нападението над консулството е било прекалено координирано или професионално извършено, за да бъде разглеждано като спонтанна проява на гняв, посочва АП. Поради тази причина Вашингтон гледал на атаката като на комплексно нападение, допълва БТА.

Още по темата

Заради щурма на консулството САЩ евакуираха целия си персонал от Бенгази до Триполи и намалиха като цяло до най-необходимото персонала на посолството в Либия, предаде Ройтерс, като се позова на неназован американски представител.

В нападението освен посланикът на САЩ в Либия загинаха трима други служители на посолството. Най-малко петима американци са били ранени, предаде Франс прес.

Според американски медии САЩ се подготвяли да използват безпилотни самолети срещу ислямистки лагери, за да помогнат на Либия да открие авторите на престъплението. Новината беше потвърдена и от неназован американски представител, предаде Франс прес.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase