Обама остро осъди убийството на посланика на САЩ в Либия. Снимка: архив, Reuters

Президентът Барак Обама остро осъди убийството на посланика на САЩ в Либия Кристофър Стивънс и на трима консулски служители в либийския град Бенгази и го нарече отвратително деяние, предаде Ройтерс.

Обама нареди да се засилят мерките за сигурност в американските дипломатически представителства по света.

"Наредих на моето правителство да използва всички необходими ресурси, за да засили сигурността на нашия персонал в Либия, както и сигурността на нашите дипломатически представителства по света", заяви президентът в декларация след убийството на четиримата дипломати при ракетно нападение срещу колата им в Бенгази. "Съединените щати отхвърлят опитите да бъдат отричани религиозните вярвания на другите. Наред с това ние трябва категорично да се противопоставим на нелепото насилие, отнело живота на тези държавни служители", гласи декларацията, цитирана от Ройтерс.

Още по темата

Обама похвали работата на дипломатите и конкретно на Стивънс в месеците на либийската революция. "Те са пример за привързаността на Америка към свободата, справедливостта и партньорството с държавите и хората по света и са в рязък контраст с онези, които безмилостно отнеха живота им", заявява президентът.

Дипломатите бяха убити от протестиращи срещу филм на режисьор с двойно израелско и американско гражданство, който нарича исляма "раково образувание" и се подиграва на пророка Мохамед, посочва Франс прес.

Асошиейтед прес цитира справка на Държавния департамент, според която Стивънс е шестият посланик на САЩ, убит от терористи. Другите петима са Адолф Дъбс, убит в Афганистан през 1979 г.; Франсис Мелой - в Ливан през 1976 г.; Роджър Дейвис - в Кипър през 1974 г.; Клио Ноел в Судан през 1973 г. и Джон Гордън Мейн в Гватемала през 1968 г., пише БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase