Ромите в Румъния не са доволни от френската политика. Снимка: Reuters

Около 500 души се очаква да протестират пред правителството и президентството в Букурещ по време на посещението на двама френски министри във връзка с интеграцията на ромите, съобщават медиите в северната ни съседка.

Френският министър на вътрешните работи Манюел Валс и делегираният министър по европейските въпроси Бернар Казньов ще посетят Румъния днес, за да обсъдят ситуацията на ромите и да се запознаят на място с проблема.

Председателят на Демократичния граждански алианс на ромите Мариан Дараджиу заяви, че протестите имат "пряка връзка" с посещението на двамата френски министри и че целят да привлекат вниманието най-вече на румънското правителство върху проблемите на ромите.

Той отбеляза, че "не може да се забелязват проблемите на циганите само тогава, когато някой те дърпа за ръкава" и че фактът, че двама френски официални представители идват в Букурещ по такъв повод "изглежда още по-срамен".
Същевременно Дараджиу определи като расистко вчерашното изявление на Манюел Валс, че Франция "не може да приеме цялата сиромашия на света и на Европа".

"До края на септември със сигурност ще има 7000 румънци и българи, върнати обратно чрез системата за подпомагане при връщане", каза още френският министър, като призна обаче, че има"и други пристигнали" във Франция.

От своя страна организацията Амнести интернешънъл призова Румъния и Франция да се въздържат от насилствени евакуации на ромите и призова френската правителствена делегация, която ще пристигне в Букурещ, да избягва "лицемерното отношение", използвано като претекст за експулсиране на ромите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase