Двама българи са осъдени в Белгия на по 5 години затвор. Снимка: архив, Reuters

Двама български сводници, представени като "братя Асенови", са осъдени в Брюксел на по пет години затвор със строг режим, на глоба по 27 500 евро, както и на конфискация на 56 000 евро, съобщи вестник "Дерниер йор".

Разследването срещу тях е започнало през 2010 г. след постъпила информация в прокуратурата в Брюксел за дейността на двамата братя, родени през 1976 г. и през 1981 г., подадена от властите в България. Двамата са извършвали престъпната си дейност от януари 2008 г. до октомври миналата година.

Установено е, че от България им е съдействал трети брат, който подбирал и изпращал проституиращите момичета. Осъдените са признати за виновни и в международен трафик на хора, а следствието е установило шест жени, пострадали от действията им.

По-големият от двамата осъдени е признат за виновен също в това, че е упражнил насилие над една от жените, която отказала да му предаде цялата печалба от труда си. Той я пребил с колан с катарама, а след това я хвърлил във вана с вряла вода.

Братята посрещали изпратените от България жени, а след това ги продавали на други сводници. Проститутките били препращани да работят също в Холандия, Германия и Люксембург.

Подслушани телефонни разговори са доказали случай, в който единият от братята "продал" жена, назована Диана, на друг български сводник в Хамбург, представен като Велико Стелян, за 1500 евро, допълва изданието, цитирано от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase