Бернар Арно. Снимка: Ройтерс

Бизнесменът Бернар Арно, най-богатият човек във Франция и Европа и четвърти по богатство в света, е подал молба за белгийско гражданство. Това съобщи белгийският вестник Libre Belgique.

Медиите подозират, че решението на Арно е свързано с намерението на френското правителство да въведе данък от 75% върху доходите, надхвърлящи един милион евро годишно, както бе обещал предизборно президентът Франсоа Оланд.

Бизнесменът отрече, че иска да стане данъчен емигрант в Белгия, като посочи в съобщение, че желанието му да има двойно френско-белгийско гражданство е свързано с плановете да развие инвестициите си в чужбина и че той ще продължи да плаща данъците си във Франция.

Бернар Арно живее постоянно в Париж, но има и резиденция в Брюксел. Американското списание Forbes оценява състоянието му на 41 милиарда евро.

Не за пръв път Арно бяга от Франция при управлението на президент-социалист. През 1981 г. след победата на Франсоа Митеран милиардерът живя три години в САЩ и се върна в родината си едва след като властите възприеха по-консервативен икономически курс.

63-годишният собственик на компанията за луксозни стоки LVMH е внесъл искането си в белгийския парламент. Според председателя на комисията по натурализация Жорж Далман заявката на милиардера ще бъде разгледана по общия ред както всички останали. В момента за белгийско гражданство кандидатстват 47 000 души.

Арно е собственик на Christian Dior, Louis Vuitton, Marc Jacobs, Fendi, Thomas Pink, и Donna Karan. Нито един милиардер не контролира толкова много известни марки. Най-богатият французин е и президент на Moët Hennessy Louis Vuitton.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase