Снимка: БТА

Няма опасност от изтичане на радиация след днешния инцидент в най-старата френска атомна електроцентрала, предаде Асошиейтед прес.

Според тях злополуката изглежда е дребна. Френският министър на екологията и енергетиката Делфин Бато се е свързала незабавно с националния ядрен регулаторен орган, откъдето я уверили, че инцидентът не представлява заплаха за сигурността.

Двама души са леко ранени при злополуката в АЕЦ "Фесенхайм", в Източна Франция, станала при рутинна поддръжка, съобщиха от компанията оператор "Електрисите дьо Франс". Те получили леки изгаряния по ръцете през предпазните ръкавици.

Според първоначалните информации не става въпрос за пожар, уточниха от префектурата. Изпусната е била пара от кислородна вода, образувана след инжектирането в резервоар на водороден пероксид, който е реагирал с водата, пише БТА.

Още по темата

В експлоатация от 1977 г., АЕЦ "Фесенхайм" е най-старата действаща атомна електроцентрала във Франция.

Поради тази причина тя е особено критикувана от еколозите. Призивите за нейното затваряне се засилиха след аварията в японската АЕЦ "Фукушима-1" през март миналата година, предизвикана от разрушителни вълни цунами.

Новият френски президент Франсоа Оланд пое ангажимент да затвори тази атомна централа до 2017 г. Франция е страната в света с най-голям дял на атомната електроенергия в производството на електроенергия. АЕЦ "Фесенхайм", която е експлоатирана от Е Де Еф, има два 900-мегаватови реактора.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase