Протестиращи изгориха унгарското знаме пред унгарското консулство в Ереван. Снимка: Reuters

Армения е готова на война с Азербайджан заради скандала с помилвания азербаджайнски войник, убил арменски колега през 2004 г. в Будапеща, предаде Франс прес.

"Не искаме война, но ако бъдем заставени, ние ще се сражаваме и ще спечелим", заяви президентът на Армения Серж Саркисян. Неговото изявление беше качено в интернет сайта му.

Още по темата

Азербайджанският президент Илхам Алиев помилва Рамил Сафаров, осъден на доживотен затвор в Унгария заради убийството на арменски военен по време на международен курс по английски език в Будапеща. В петък Сафаров беше екстрадиран от Унгария в родината си и броени часове след това беше помилван и повишен в офицер въпреки уверенията на Баку, че той ще излежи присъдата си. Това породи гнева на Армения.

Саркисян обвини Азербайджан, че е страна, в която незаконно се нарежда пускането на свобода на престъпници и в която публично се възхвалява всеки мръсник, убил хора само защото те са арменци.

Заради скандала Армения прекрати временно дипломатическите си отношения с Унгария. Унгарското правителство пък привика азербайджанския посланик в Будапеща, за да протестира срещу помилването на доживотния затворник.

Полемиката беше коментирана и от Белия дом, откъдето беше подчертано, че Барак Обама е загрижен от ескалацията на напрежението между Ереван и Баку.

Европейската комисия призова властите в Азербайджан да не предприемат действия, които биха повишили напрежението в региона. Мая Кочиянчич, говорител на върховния представител на ЕС по сигурността и външната политика Катрин Ащън, заяви, че комисията е загрижена от новините, свързани с прекъсването на дипломатическите отношения между Азербайджан и Унгария.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase