Лоран Фабиюс. Снимка: Reuters
fallback

Франция незабавно ще приложи военна сила, ако сирийският президент Башар Асад използва химическо оръжие. Това заяви днес по радио "Европа-1" френският министър на външните работи Лоран Фабиюс, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"Отговорът ни ще бъде светкавичен," подчерта той. Като отбеляза, че "химическото и биологичното оръжие са необикновени оръжия," Фабиюс даде да се разбере, че Париж в подобен случай не възнамерява да изчака резолюция на Съвета за сигурност на ООН, разрешаваща военна или друга операция в Сирия.

Oще по темата

Фабиюс отказа да уточни дали Франция или САЩ първи ще се намесят със сила в Сирия, ако Асад използва химическо оръжие. "Ще запазя това в тайна," каза той.

Шефът на френската дипломация добави, че Париж може да подаде скоро иск в Международния наказателен съд, обвинявайки сирийския президент и помощниците му в престъпления против човечеството.

Франция също така планира да осигури помощ за контролираните от бунтовниците райони на Сирия, така че тези "свободни зони" да могат да се самоуправляват и да задържат бежанските вълни, съобщава Ройтерс, цитирайки Фабиюс.

Според него Франция и Турция са определили райони в северните и южните части на Сирия, които вече не са под контрола на президента Асад. Това създава възможност местните общности да се самоуправляват, без да им се налага да бягат в съседни
страни.

"Може би в тези свободни зони сирийците, които искат да избягат от режима, ще намерят убежище, а това от своя страна намалява необходимостта да преминават през границите, било то в Турция, Ливан, Йордания или Ирак", заяви още френският външен министър след вчерашното заседание на Съвета за сигурност на ООН в Ню
Йорк.

По-рано този месец американският президент Барак Обама предупреди сирийския президент Башар Асад, че използването или разполагането на химическо или биологично оръжие по време на конфликта в Сирия ще е "червена линия" за САЩ и ще има огромни последици.

„Въпросът за тези оръжия, с каквито Дамаск призна, че разполага в значителни количества, не засяга само Сирия, а и близките ни съюзници в района като Израел. Това ни тревожи. Не можем да допуснем възможността химическо или биологично оръжие да попадне в ръцете на злонамерени хора“, каза Обама.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

112

Анонимен

преди 11 години

ВПХР - войскови прибор за химическо разузнаване помним нийййййй :-))))))))))))))))))))Ако пуснат и няколко студентки от ВИНС ще откият на Башар и бактериологичното оръжиеПоздрав за всички служили като химици!

111

Анонимен

преди 11 години

Ахахааа! Геле, ти ме разби! Колко си остроумен само!Това с пръдните в палатката е мноо яко! :)))))

110

Ангел

преди 11 години

Башаре- спирай да раздаваш боб на войската. Нареди им да си сменят партенките! Не знам с какво ги хранят сирийските бойци(русенско варено едва ли) амо ако и там сипват боб както навремето на нас......леле леле. Ако смрадта(газове чепици вакса и изстреляни гилзи е като на лагер при на кашишки ТУБС-концентрацията във всяка палатка или спално ще им разтопи на франсетата ВПХР - ите ако ще да са качени на сателити:-)))))

fallback