Аятолах Али Хаменей говори на откриването на срещата на Движението на необвързаните. Снимка: Reuters

Иранският президент Махмуд Ахмадинеджад разкритикува ООН и призова за нов световен ред, предаде ДПА. В речта си на откриването на срещата на върха на Движението на необвързаните страни в Техеран иранският президент припомни, че по света има войни и убийства и всички те биват оправдавани от Съвета за сигурност на ООН.

"Световните управници днес са робовладелците от миналото. Световните управници днес тръгват на война, унижават и отслабват страните по света. Те избиват невинни хора и затова ние трябва да се борим за нов световен ред и управление", посочи Ахмадинеджад.

От своя страна върховният духовен водач на Ислямската република аятолах Али Хаменей, заяви, че "командната зала на света е контролирана от диктатурата на няколко западни страни".

"Вашингтон и неговите съюзници се опитват да наложат своите ценности в света. Тях ги интересува само тяхната собствена безопасност, а в същото време сигурността на
останалата част от света няма никакво значение за тях", посочи Хаменей, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Иранският духовен водач подчерта, че сегашната структура на Съвета за сигурност на ООН е нелогична и несправедлива и позволя на САЩ да налагат агресивното си поведение на целия свят, добавя Ройтерс. "Вашингтон и неговите съюзници определят правилата си и плашат останалата част на света чрез ООН", посочи аятолахът.

"Всички се умориха от това състояние на нещата. Светът не трябва да продължава да бъде управляван от няколко агресивни страни. Светът навлиза в нова епоха и Движението на необвързаните страни е призвано да играе по-голяма роля в нея", подчерта иранският духовен лидер. Той изрази увереност, че всички страни по света трябва да имат възможност да участват в глобалното управление и да изграждат отношенията си на основата на общи интереси, а не на заплахи.

Иран никога не се е стремял и не се стреми към придобиване на ядрено оръжие, но няма да се откаже от ядрената си енергетика, заяви още аятолах Али Хаменей.  "Нашето мото е - ядрена енергия за всички, ядрено оръжие за никого", заяви аятолахът. Той добави, че ядреното оръжие не може да гарантира сигурността и не стабилизира политическата власт, "нещо повече - ядреното оръжие е заплаха и за двете".

Аятолахът увери, че неговата страна няма никога да се откаже от правото да използва ядрената енергия за мирни цели въпреки международните санкции и натиск, отбелязва Франс прес.

Иран е обект на санкции, приети в четири резолюции на Съвета за сигурност на ООН. Те са съчетани със строго финансово и петролно ембарго.

В речта си аятолахът отправи критики и във връзка с Израел. Той заклейми западните страни, че си затварят очите пред престъпленията на еврейската държава и защитават ционисткия режим. "Палестина принадлежи на палестинците и продължаващата й окупация е голяма несправедливост и опасност за мира в света", предупреди Али Хаменей.

От своя страна, без да споменава конкретно името на Иран, генералният секретар на ООН Бан Ки Мун разкритикува страната домакин на срещата на върха на Движението на необвързаните страни заради нейните заплахи да унищожи Израел и отричането на Холокоста, предаде Ройтерс.

"Категорично отхвърлям заплахите на която и да е страна членка да унищожи друга или оскърбителните опити да се отричат исторически факти като Холокоста", каза Бан Ки Мун в речта си на срещата на върха в Техеран.

"Да се твърди, че Израел няма правото да съществува или да се говори за тази страна, като се използват думи, използвани от расистите, не е само погрешно, но и подкопава основните принципи, които ние всички обещахме да спазваме", припомни Бан Ки Мун.

Преди време иранският президент Махмуд Ахмадинеджад и върховният ирански духовен лидер аятолах Али Хаменей нарекоха Израел злокачествен тумор, който трябва да бъде изтръгнат.

Бан Ки Мун присъства на срещата на върха в Техеран въпреки призивите на САЩ и Израел да бойкотира събитието. В срещата участват 29 правителствени и държавни ръководители. 

На започналата среща Иран ще поеме председателството на Движението на необвързаните страни за следващите три години. В Техеран представят този факт като важен дипломатически успех пред лицето на офанзивата на Запада да изолира Ислямската република заради предизвикалата сериозни спорове иранска ядрена
програма, посочва АФП.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase