Андерш Брайвик в съда. Снимка: Reuters
fallback

Норвежкият масов убиец Андерш Беринг Брайвик не е изненадан от своята присъда, предаде ДПА, като се позова на неговия адвокат. "Той каза, че решението не е изненада" и няма да обжалва решението на съда, заяви цитираният източник по време на кратка почивка на съда.

По-рано днес норвежки съд обяви десния екстремист, който уби 77 души през юли миналата година, за вменяем и го осъди на 21 години затвор. Тридесет и тригодишният екстремист бе признат за отговорен за действията си.

Обвиняемият - облечен в черен костюм с бяла риза и сива вратовръзка - изслуша присъдата с усмивка. На влизане в залата той вдигна дясната си ръка с поздрава на крайната десница, посочва Франс прес.

В Норвегия посрещнаха с удовлетворение решението на съда в Осло да осъди терориста на максималния срок затвор, възможен според норвежкото правосъдие - 21 години, посочва АФП.

Oще по темата

"Това е добро и правилно решение", писа в редакционна статия на своя интернет сайт таблоидът "Верденс ганг". "Поне в едно отношение Брайвик е прав - за онова, което е сторил, той трябва да си понесе наказанието", се посочва в уводната статия. "Ако
съдът го беше признал за невменяем, той щеше да бъде предаден в ръцете на психиатрите и така да бъде откъснат от най-голямото престъпление след края на войната".

"Раздадено бе правосъдие, това е най-важното", е заявила една от оцелелите при стрелбата на остров Ютьоя, където загинаха 68 души, пред местни медии.

Окуражени от администраторите на интернет сайта на вестник "Афтенпостен", повечето читатели изразили задоволство, че всичко вече е свършено и най-сетне "животът може да започне отново", посочва АФП.

В редица публикации в Twitter на хора извън Норвегия се изразява учудването, че Брайвик не е получил смъртна присъда. "Брайвик осъден на 21 години затвор? Та това е по три месеца за смъртта на всяка една от жертвите му", написал в Twitter англичанин.

Четенето на присъдата срещу Андерш Брайвик ще продължи часове. Очаква се след това да му бъде дадено правото да направи изявление, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

61

Анонимен

преди 5 години

като взимат децата от родителите, това ще получат Осло и всички, които се правят на много големи демократи! Възпитават психопати, педофили и убийци

60

rosen.p.panayotov

преди 10 години

Глобализаторите на деца У нас приемно семейство се оплака, че институциите не му позволяват да осинови приемното си дете, а вместо това дават българчето за осиновяване в Италия. И то при изнесена информация в Русия, че от руските деца, осиновени в Италия, 1200 са изчезнали напълно и следите им се губят, когато след 1 година са потърсени отново. Годишно 100 българчета се осиновяват в Италия. Много повече в САЩ. Не можем да не си зададем следните въпроси: - Кому е нужно да създава такава широк

59

Сокола

преди 11 години

21 години затвор за масово убийство и атентати срещу държавата и правителството?Това си е чиста политическа присъда,а не криминална на справедливото и хуманно норвежко правосъдие с възможности и за бъдещо помилване! Да не се окаже след някоя година, че на Брайвик му предстои и лидерска политическа кариера?

fallback