Джулиан Асандж Снимка: Reuters

Еквадор даде политическо убежище на основателя на Уикилийкс Джулиан Асандж, предадоха световните агенции.

"Еквадор реши да даде политическо убежище на Джулиан Асандж след изпратената до президента молба", каза министърът на външните работи Рикардо Патиньо на пресконференция в Кито.

По думите му Еквадор смята, че Асандж е изправен пред реална опасност от политическо преследване, в това число заплаха от екстрадиране в САЩ, където австралиецът няма да има честен процес и може да получи смъртна присъда.

Патиньо каза, че САЩ, Великобритания и Швеция са отхвърлили молби за гаранции за сигурността на Асандж въпреки многократните опити на Еквадор. Асандж се намира в посолството на Еквадор в Лондон от 19 юни тази година. 

Великобритания обяви, че е разочарована от решението на Еквадор, предаде Ройтерс. "Разочаровани сме от изявлението на еквадорския външен министър, че страната му дава политическо убежище на Джулиан Асандж", каза говорител на Форин офис.

Той добави обаче, че това решение не променя нищо и Асандж ще бъде екстрадиран в Швеция.

"Според законите на Обединеното кралство след като г-н Асандж използва всички опции за обжалване, британските власти имат задължението да го екстрадират в Швеция. Ние ще изпълним това задължение", добави говорителят.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase