Снимка: архив, Reuters

Сблъсъци между сирийски бежанци и йордански полицаи избухнаха тази нощ в бежански лагер в Йордания. Причината е растящо недоволство от "непоносимите" според сирийците условия, предаде ДПА.

Размириците са станали в лагера Заатара. По време на спонтанен протест обитателите му скандирали "Бог е велик". Протестиращите казали, че акцията им била предизвикана от побой над сирийски младеж, който се опитал да избяга от намиращия се в покрайнините на граничния град Мафрак в пустинята лагер, състоящ се от около 2000 палатки.

Йорданските власти потвърдиха размириците и казаха, че органите на реда били принудени да стрелят с истински патрони, за да въдворят ред. Няма сведения за ранени при сблъсъците. Това са първите по рода си между йорданските домакини на лагера и сирийски бежанци, които се опитват да избягат, тъй като според тях условията за живот са по-ужасни отколкото в страната им, където се води война, пише БТА.

"Няма електричество, водата не достига и впалатките нощно време е кучешки студ", разказва 25-годишен жител на Дамаск. "Дойдохме в Йордания да живеем в безопасност и достойно, а не като животни", допълни той, предричайки, че още стотици бежанци ще се опитат да избягат в следващите седмици.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase