Гейовете в Германия спечелиха битка срещу данъчните. Снимка: Reuters

Конституционният съд на Германия обяви днес за противоконституционна законовата разпоредба, лишаваща хомосексуалните двойки от правото на данъчни облекчения.

Партньорите в хетеросексуални бракове са освободени от данък при продажбата на недвижима собственост. Данъчното законодателство бе променено през 2010 г., така че гейовете с регистрирано гражданско партньорство също биват освободени от този данък, припомня БТА.

Двама мъже, разведени от 2009 г., сезираха Конституционния съд да постанови да им бъде възстановено със задна дата това право на освобождаване от данък.

Съдът реши днес, че различното третиране между хетеросексуалните и хомосексуалните двойки през периода до 2010 г. няма законово оправдание и нарушава федералната конституция.

Очаква се присъдата да принуди данъчните власти да възстановят данъците, платени в миналото от голям брой разведени хомосексуалисти.

Днешното решение на Конституционния съд на Германия съвпада по време с разгорещените вътрешни дебати в управляващия Християндемократически съюз на канцлера Ангела Меркел за това дали облекченията в данъка общ доход за хората с разнополови бракове да бъдат изравнени с тези в еднополови бракове.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase