Суха и Ясер Арафат. Снимка: архив, Reuters

Вдовицата на палестинския лидер Ясер Арафат - Суха, внесе жалба срещу неизвестно лице за убийството на съпруга й, починал във Франция през 2004 г., предаде ДПА.

Жалбата е внесена в съд в парижкото предградие Нантер, месец след като швейцарска лаборатория откри следи от високо радиоактивен полоний по бельото на палестинския лидер, припомня ДПА.

Адвокатът на Суха Арафат - Пиер-Оливие Сюр, посочи, че жалбата е подадена срещу неизвестно лице, така че неговата клиентка да не обвинява пряко никого - нито държава, нито правителство, нито отделен човек, предаде Франс прес.

Още по темата

Давността на случая не е изтекла, защото от събитието са изминали по-малко от 10 години. Целта на Суха Арафат е да установи истината в памет на своя съпруг и баща на дъщеря й, посочи адвокатът на Суха Арафат. Той уточни, че жалбата е внесена и от името на дъщерята на палестинския лидер Захва.

Адвокатът подчерта, че съпругата и дъщерята на покойния Арафат се доверяват напълно на френското правосъдие, предаде Франс прес.

Арафат почина на 11 ноември 2004 г. във военната болница Перси, край Париж.

Тезата за отравянето на Ясер Арафат беше подета от излъчен по телевизия "Ал Джазира" документален филм, в който става ясно, че Институтът по радиофизични изследвания в Лозана, Швейцария, е анализирал биологични проби, взети от личните вещи на Арафат и е открил голямо количество полоний, посочва Франс прес.

Лабораторията, извършила изследването, обяви, че резултатите от него са изненадващи, но подчерта, че те са недостатъчни, за да докажат, че Арафат е бил отровен. Необходими са допълнителни изследвания на неговите кости, преди да се направят заключения, посочва ДПА.

Суха Арафат иска ексхумация на тленните останки на съпруга й. Той е погребан в Рамала, на Западния бряг.

Сега френският съд ще трябва да реши дали има достатъчно доказателства, за да започне официално разследване за убийство.

Полоният е високо токсично радиоактивно вещество, с което през 2006 г. бе отровен в Лондон на Александър Литвиненко, бивш руски шпионин, превърнал се в противник на Владимир Путин, припомня Франс прес.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase