Джеймс Холмс. Снимка: Reuters

Джеймс Холмс, обвинен в убийството на 12 души и раняването на 58 други при безразборна стрелба в киносалон в щата Колорадо миналата седмица, се е лекувал при психиатър в университета, в който учел, съобщи съдът в Арапахо, който разглежда делото, цитиран от Ройтерс.

Двайсет и четири годишният Джеймс Холмс, бивш студент по медицина, откри огън миналия петък по време на премиерата на най-новата част от поредицата филми за Батман - "Черният рицар: Възраждането" в предградието на Денвър Орора.

По-рано тази седмица Фокс нюз съобщи, че Холмс е изпратил тетрадка, пълна с подробности "как смята да убие хора" на психиатър в Колорадския университет преди нападението.

Пратката останала неотворена в продължение на една седмица преди да бъде открита в понеделник, съобщава Фокс нюз, позовавайки се на източник от правоохранителните органи.

В пакета имало тетрадка с подробности как Холмс смята да убие хора. Имало рисунки и илюстрации на убийствата, казва източникът на Фокс нюз.

Прокурорите заявиха, че проучват съдържанието на пратката, изпратена от Холмс на д-р Лин Фентън, която беше иззета от властите в понеделник, когато бе открита в пощенското помещение на университета. Те посочиха, че поради поверителността на комуникацията между психиатъра и неговия пациент съдържанието не може да бъде публично оповестено.

"Холмс е бил психиатричен пациент на д-р Фентън и комуникацията с нея е защитена", посочва съдът.

Американските закони забраняват покупката на оръжие от хора, чието психично заболяване е потвърдено от съдия или са били настанени в психиатрична институция. Няма ограничения за покупка на оръжие от страна на лица, които се лекуват от възможни психиатрични заболявания, отбелязва Асошиейтед прес, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase