Джеймс Холмс. Снимка: Reuters

Продажбите на оръжие в западния американски щат Колорадо рязко скочиха след стрелбата в петък, при която бяха убити 12 души в киносалон в Аурора, предградие на щатската столица Денвър, предаде Франс прес, цитирайки в. "Денвър пост".

Проверките на свидетелствата за съдимост, необходими за закупуване на оръжие, са нараснали с над 40 процента от трагедията, която разтърси САЩ. Между петък и неделя в Колорадо са извършени 2887 такива проверки или 43 процента повече от предишната седмица и 39 процента повече от миналата година.

Още по темата

Рязко се е увеличил и броят на хората, които искат да преминат обучение за получаване на разрешително за носене на скрито оръжие.

"Луда работа", коментира във вестника Джейк Майерс, който работи в оръжеен магазин в Паркър. Той подчертава, че 15-20 души са чакали пред магазина, когато е дошъл на работа няколко часа след стрелбата на полунощната премиера на последния филм от трилогията "Батман" на Кристофър Нолан.

 "Много казваха, че не са очаквали да им потрябва оръжие. Когато обаче се случи такова нещо близо до тях, те преразглеждат  позицията си и си казват: "Чакай малко, и аз ходя на кино", обяснява Майерс.

Нападателят Джеймс Холмс, който не е бил криминално проявен, е могъл да закупи законно четири огнестрелни оръжия, включително полуавтоматична пушка. Чрез интернет той се е сдобил с над 6000 патрона.

Не се очаква обаче нападението на премиерата на "Батман" да доведе до по-строга регламентация на режима за закупуване на оръжие, тъй като политическата класа, както отляво, така и отдясно, не смее да се бори с влиятелното оръжейно лоби, отбелязва АФП, цитирана от БТА.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase