Снимка: БТА
fallback

Двайсет и шестима души бяха ранени при сблъсъци между полицията и демонстранти в Мадрид, съобщи ИТАР-ТАСС.

Стълкновенията избухнаха пред парламента, след като група протестиращи се опитаха да преодолеят поставените от органите на реда заграждения, пише БТА. Арестувани бяха шестима демонстранти. Сред ранените има един полицай.

Протестите бяха срещу приетите от правителството мерки за икономии. Хиляди хора излязоха по улиците на 80 испански града. Те се изправиха срещу управляващата Народна партия, която използва мнозинството си в парламента, за да прокара мерките, които включват повишаване на данъците и намаляване на заплатите.

Демонстранти се стекоха на главния мадридски площад "Пуерта дел сол" и пред парламента, където полицията беше разположила значителни сили и поставила заграждения като предпазна мярка в случай на прояви на насилие.

Масови протести имаше също в Барселона и Билбао. Според в. "Паис" в демонстрациите в Мадрид са участвали над 100 000 души. Испания преживява втора рецесия през последните три години и има опасност да изпадне в нужда от спасяване, подобно на Гърция, Ирландия и Португалия, отбелязва Асошиейтед прес.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Испания се бунтува

преди 11 години

Десетки хиляди хора излязоха в четвъртък по улиците на 80 испански града, за да протестират срещу поредното затягане на коланите, обявено от дясното правителство на Мариано Рахой преди седмица. В Мадрид и Барселона, където демонстрациите бяха най-многолюдни, се стигна до сблъсъци с полицията, предаде Би Би Си.Междувременно на фона на всенародните бунтове парламентът одобри в четвъртък мерките за икономии на стойност 65 млрд. евро. Те включват повишаване на данък добавена стойност, премахване на коледните премии за служители в публичния сектор, намаляване на помощите за безработни и др.В четвъртък пък финансовите министри от еврозоната одобриха отпускането на 100 млрд. евро помощ за испанските банки.В Мадрид протестиращите се събраха на централния площад Пуерта дел сол и пред парламента, където полицията бе разположила значителни сили и бе поставила заграждения като предпазна мярка срещу насилие. Демонстранти опитаха да пробият загражденията и палиха кофи за ***, а силите за сигурност обстрелваха тълпата с гумени куршуми и водни струи, за да я разпръснат.

9

ИзПеркел

преди 11 години

Май богатството на ЕС се оказа един сапунен кредитен балон, който се спука и отдолу се показа старата, сбръчкана, мързелива и алчна Европа, свикнала от векове да лочи благинки от колониите. Големите като Германия, Франция и Италия отложиха малко страшния съд с разширяването на Съюза, докато дооглозгат бившия соцлагер и когато и такива като нас бяха изтръскани, завесата падна и се видя... гладът!Ходи обяснявай сега на един испанец. че требва да почне да работи и печели като един филипинец!

8

Анонимен

преди 11 години

смърт за юдео-масонската грабителска лихварска система

fallback