Moody's понижи рейтинга на 13 италиански банки, редица компании, провинции и общини. Снимка: архив, Reuters

Рейтинговата агенция Moody's нанесе тежък удар на Италия тази нощ, коментират водещите италиански вестници "Кориере дела сера", "Стампа" и "Република". Ударът дойде дни след като агенцията понижи цялостния рейтинг на Италия. Сега жертви станаха 13 италиански банки и финансови институции, 10 компании в общинските услуги и 23 области, провинции и общини, посочват вестниците.

Moody's понижи оценката си за 13 италиански финансови институции, включително за някои от най-големите банки като Intesa Sanpaolo и Unicredit и даде отрицателна перспектива за всички рейтинги.

В петък Moody's понижи рейтинга на суверенния дълг на Италия от A3 на Baa2, две нива над така наречения статус боклук.

В съобщението на рейтинговата агенция се казва, че понижаването на оценките е следствие от "отслабването на кредитния профил на италианското правителство". Според Moody's рисковете, пред които е изправена Италия, са засилени от крехкото доверие на пазарите и от финансовите проблеми на Гърция и Испания. Рейтинговата агенция е обезпокоена и от намалялото желание на чужди инвеститори да купуват италиански облигации.

Сред населените места с понижен рейтинг са областите Ломбардия /около Милано/ и Лацио /около Рим/, градовете Милано и Неапол, провинциите Болцано и Тренто,  пише "Кориере дела сера"

Сред десетте инфраструктурни и комунални компании, пострадали от удара на Moody's, попадат Италианските пощи, чийто рейтинг спада от А3 на Baa2. Енергийният гигант ENI също е с понижен рейтинг и с негативна перспектива. Понижени са рейтингите на компаниите от енергетиката ТЕRNA и АCЕА. Засега са пощадени летището на Рим и енергийната компания EDISON. Консорциумът FINMECCANICA е посочен като рисков от Moody's, допълва в. "Република".

Новината за понижения рейтинг дойде часове след като Италия обяви нов рекорд на дълга си от 1966 милиарда евро, посочва в. "Стампа". Това означава, че всеки италианец, включително новородените, е обременен с дълг от 33 хиляди евро, посочва вестникът.

Единствената утешителна новина за италианската икономика на фона на тези удари е увеличеният износ на италиански стоки, който през май се е повишил с 4,8 процента в сравнение със същия месец миналата година, допълва вестник "Стампа", цитиран от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase