Испания ще получи първия транш финансова помощ за банките си. Снимка: архив, Reuters
fallback

Министрите на финансите на 17-те страни от еврозоната постигнаха съгласие тази нощ в Брюксел за финансовата помощ за Испания, която ще получи за банките си първи транш от 30 милиарда евро в края на месеца, съобщи председателят на еврогрупата Жан-Клод Юнкер.

"Постигнахме съгласие за политическо споразумение по проекта за меморандум. Ще обявим споразумението през втората половина на месеца и ще изплатим 30 милиарда евро до края на месеца", каза Юнкер, цитиран от Франс прес. Срокът на изплащане на кредитите може да стигне 15 години, добави той. Общо пакетът помощи за Испания ще достигне 100 милиарда евро.

Финансовите министри решиха да дадат на Испания още една година, до 2014 г., за да намали дефицита до 3 процента от брутния вътрешен продукт.

Люксембургският премиер Жан-Клод Юнкер пък бе преизбран тази нощ за председател на еврогрупата, в която влизат министрите на финансите на 17-те страни от еврозоната.

"Мандатът е две години и половина, но той ще изпълни само част от него", каза пред АФП европейски източник.

Юнкер бе избран за първи път за председател на еврогрупата през 2005 г. Сегашният му мандат изтича на 17 юли, отбелязва БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

До 19

преди 11 години

Къв комунизъм в испания те гони ве :D А иначе тия спасителни пакети са с цел да им остане все пак някаква икономика, за да могат с нещо да платят заемите. Ако ги оставят да се сринат, няма нищо да могат да си пиберат - за това им помагат. Това е все едно умиращ да го държиш на изкуствено дишане със скъпи медикаменти, надявайки се той да оцелее и после да успее да си плати за лечението.

17

BG-681

преди 11 години

Нека получават пари за да работят нашите *** българи емигранти че ако се върнат обратно ще гладуваме всички заедно!

16

19

преди 11 години

Вземи прочети досега колко милиарда дългове "опростиха" на Гърция и после разправяй, че "И внуците и правнуците им ще изплащат тези заеми". Заемите се изплащат от такива *** като нас българите, белите хора намират начини да си живеят на чужд гръб.Докато в БГ населението масово мизерства, гърците И СЕГА са ОК. И сега по хотелите в Гърция е пълно с българки слугини, работещи за 500 евро !

fallback