Протестиращи в Киев искат президентът Янукович да наложи вето срещу закона за руския език. Снимка: Reuters

Близо 1000 протестиращи срещу решението на украинския парламент за статута на руския език влязоха в сблъсък с приблизително същия брой полицаи за борба с безредиците в центъра на Киев, предаде Ройтерс.

Силите на реда използваха палки и сълзотворен газ, за да изтласкат протестиращите далеч от сграда, където президентът Виктор Янукович бе свикал пресконференция. Той обаче отмени в последната минута брифинга, на който се очакваше да направи равносметка на домакинството на Украйна на европейския шампионат по футбол, съобщи агенция Интерфакс.

Вместо това Янукович поиска спешна среща с председателя на парламента Володимир Литвин, който по-рано днес връчи оставка, и с лидерите на парламентарните фракции. Оставка е подал и заместник-председателят на парламента Микола Томенко от партията "Отечество" на Юлия Тимошенко.

Според украински медии Литвин е взел решение да се оттегли от поста, след като във вторник парламентът заобиколи правилника и прие закон, с който руският език получава статут на регионален в 13 от 27-те области на страната.

Промяната запазва статута на украинския като единствен официален език, но се разширяват езиковите права на националните малцинства. Ако законът влезе в сила, руският ще стане регионален език в 13 области, татарският - в Автономната република Крим, унгарският - в Закарпатската област, а румънският - в Черновицката област, уточни вчера агенцията.

Участниците в протеста настояват Янукович да наложи вето на закона.

ИТАР-ТАСС съобщава, че на редица места в Западна Украйна са започнали протестни акции в защита на украинския език.

Областните съвети в Лвовска, Тернополска и Ивано-Франковска област обявиха, че мобилизират хора за участие в протестна демонстрация в Киев, блокиране на парламента и държавните служби. В сайтовете на медии и партийни централи са поместени телефоните на организаторите.

В Лвов опозицията блокира сградата на областната администрация и не допуска чиновниците на работните им места. В много западни областни центрове се появяват палаткови лагери.

Опозицията заплашва да блокира шосета и жп линии и да се обърне към ООН, ПАСЕ и украинската диаспора, за да изрази възмущението си от приетия от парламента закон, който дава на руския статут на регионален език в 13 от 27-те региона на Украйна, отбелязва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase