Снимка: Reuters

Новото гръцко коалиционно правителство разкри в събота основните точки от плановете си за предоговаряне на условията за получаване на спасителната помощ от международните си кредитори в лицето на Европейския съюз, Международния валутен фонд и Европейската централна банка, съобщава американският вестник New York Times.

Целта на плана е да бъдат отменени определени данъци, планираните съкращения в раздутия публичен сектор и да бъде удължен с 2 години срокът за въвеждането на допълнителни мерки за строги икономии.

Съвместно изявление на премиера и лидер на Нова демокрация Андонис Самарас, водача на ПАСОК Евангелос Венизелос и лидера на Демократичната левица Фотис Кувелис обобщава целите на правителството като „справяне с кризата, откриване на път към растежа и преразглеждане на условията по кредитното споразумение, без да бъде излаган на риск европейският курс на страната или оставането ѝ в еврозоната“.

Инициативата е насочена към намаляване на обществената опозиция към вече двегодишните мерки на строги икономии, които доведоха до сериозен вот на доверие към партиите, противопоставящи се на условията по спасителната помощ на стойност 170 млрд. евро и които принудиха традиционните партии да съставят крехка коалиция от всички краища на политическия спектър.

Част от целите, посочени в документа, обаче едва ли ще зарадват международните кредитори, чиито представители през последните седмици многократно повтаряха, че пространството за лавиране е минимално и удължаването на крайния срок за постигане на целите за бюджетния дефицит е единствената реално възможна отстъпка.

Основните приоритети, разкрити в политическото изявление, което е резултат от няколко дни на напрегнати преговори между коалиционните партньори, включват удължаването на „периода на постигане на бюджетните цели“ с най-малко 2 години до 2016 г., така че това да стане без допълнително орязване на заплатите и пенсиите.

Документът посочва също отмяна на промените в колективните трудови договори в частния сектор и облекчаване на бремето за данъкоплатците чрез гаранции, че няма да плащат 25% от доходите си по просрочени задължения.

Партийните лидери искат да отменят и планираните уволнения в публичния сектор, които международните кредитори искат да достигнат 150 000 до 2015 г., и да понижат ДДС върху храните до 13% от настоящите 23%.

По-високите данъци, по-ниските заплати и повишаващата се безработица, която надхвърли 22%, парализираха гръцките домакинства и увеличиха обществената подкрепа за партиите, противопоставящи се на условията по спасителната помощ. От това се възползва коалицията на левите радикални партии СИРИЗА, която зае второ място на проведените преди седмица избори с обещанието да отмени споразумението.

Всичко това се случва на фона на здравословните проблеми на ключови членове на новото правителство. Номинираният за министър на финансите президент на най-голямата гръцка кредитна институция Василис Рапанос остава в болница, след като бе приет в петък със стомашни болки.

Не е ясно и кога Рапанос ще положи клетва, тъй като отсъстваше по време на заклеването на останалите членове на правителството в четвъртък. Гръцката държавна телевизия цитира лекуващите го медицински лица, според които състоянието му е стабилно, а симптомите са на изключителна преумора или стомашен вирус.

Междувременно премиерът Самарас в събота претърпя очна операция, поради което няма да може да присъства и на срещата на лидерите на ЕС в края на седмицата.

Всичко за Гърция четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase