Андерш Брайвик демонстрира добро настроение в съдебната зала. Снимка: Reuters

Норвежката прокуратура поиска масовият убиец Андерш Брайвик да бъде въдворен в психиатрична клиника, тъй като е невменяем и негоден да носи наказателна отговорност, предадоха Франс прес и ДПА.

Брайвик уби 77 души миналата година в Норвегия, а процесът срещу него започна през април т.г.

Ако съдиите вземат друго решение за психичното здраве на обвиняемия и не го въдворят на принудително лечение, той трябва да бъде осъден на 21 години затвор при строг режим - присъда, която може да бъде удължавана без ограничение, докато е смятан за опасен, каза прокурорът Свейн Холден.

Още по темата

Пoзицията на прокуратурата се основаваше на единствената официална психиатрична експертиза тогава, според която Брайвик страда от "параноидна шизофрения", което го прави наказателно неотговорен.

Тази диагноза беше оспорена от повторна експертиза и всички останали психиатри бяха призовани да дадат показания по време на процеса. 

Присъдата се очаква на 20 юли или на 24 август.

През юли миналата година Андерш Брайвик уби 77 души – осем при нападението с кола-бомба срещу основната правителствена сграда в Осло, а останалите, основно тийнейджъри, по време на политически младежки лагер на остров Ютьоя, който се организира ежегодно от младежкия клон на управляващата Лейбъристка партия.

Пред съда той призна, че е извършил убийствата, но заяви, че не се признава за виновен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase