Андерш Брейвик в съдебната зала. Снимка: архив, Reuters

Андерш Брайвик, съден за убийството на 77 души на 22 юли миналата година в Норвегия, е приел неразрешени вещества за физическо и умствено стимулиране, съобщи специалист по съдебна медицина, цитиран от Франс прес.

Преди да извърши бомбения атентат в Осло, а после да стреля срещу няколкостотин младежи на остров Ютьоя, Брайвик е погълнал коктейл от ефедрин, кофеин и аспирин (известен като ЕКА), който е забранен в Норвегия и други страни, но се използва често от културистите за бързо сваляне на тегло.

Той е бил под леко или умерено влияние на стимуланти, свидетелства пред съда в Осло професор Йорг Мьорланд от Норвежкия институт за обществено здраве.

Брайвик твърди, че е взел доза ЕКА, която била с 50 процента по-голяма от нормалната, разрешена според него в Европейския съюз, само часове преди да предприеме нападенията.

Според проф. Мьорланд комбинацията от трите вещества повишава самоувереността и засилва склонността за поемане на рискове.

Няколко месеца преди атаките 33-годишният екстремист е приемал анаболни стероиди, за да трупа мускули.

Според мен стероидите не са имали допълнителен ефект, но не изключвам напълно възможността те да са допринесли за изпадане в състояние на агресивност и превъзбуда, уточни Мьорланд.

Междувременно стана ясно, че норвежкият затвор, в който ще бъде изпратен Андерш Брайвик, ако бъде осъден за извършеното от него убийство на 77 души, ще наеме хора, които да правят компания на крайнодесния екстремист. Целта е Брайвик да бъде държан далече от останалите затворници.

Ако бъде осъден, Брайвик няма да може да има нормални контакти в затвора, тъй като има риск да се стигне до инцидент с взимане на заложници. Това посочва директорът на затвора „Ила” Кнут Бяркейд пред норвежкия вестник „Верденс ганг”.

„Няма да се позволяват контакти на Брайвик с останалите затворници. Около него ще има само професионалисти – служители на затвора и нает персонал”, посочи Бяркейд. Той добави, че все още не е ясно колко ще струват допълнителните мерки, които ще бъдат предприети заради Андерш Брайвик.

Норвежкото законодателство забранява затворници да бъдат държани в изолация  дълго време, тъй като това се смята за прекалено жестоко наказание.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase