fallback

Две десетилетия след падането на Берлинската стена някои жители на бившата Източна Германия отново носят лика на Карл Маркс - най-малко в джобовете си, съобщи Ройтерс.

Изчезването на някогашната германска комунистическа държава не е пречка сега жителите ѝ да използват банкови карти, на които е отпечатан лика на човека, предизвестил края на капитализма и триумфа на комунизма.

Над една трета от клиентите на банката Sparkasse в Кемниц са избрали изображение на бронзов бюст на брадатия философ от 19-ти век, съобщи говорителят на банката Роджър Вирц. Ликът на Маркс гледа към логото на MasterCard.

Преди падането на Берлинската стена гражданите на Кемниц, известен тогава като Карлмарксщад, и останалите жители на Източна Германия виждаха лицето му върху банкнотата от 100 марки.

Кемниц, разрушен през Втората Световна война, е възстановен като модел за социалистически град и все още в центъра му се издига 7-метрова статуя на Маркс.

От падането на комунизма градът преживява икономически спад, а населението му е намаляло с 20%.

През последните години германски провинции са залети от носталгична вълна за някои страни на живота в Източна Германия, където хората може и да са имали малко свободи, но работата и социалните им придобивки са били гарантирани, отбелязва Ройтерс.

През 2008 година проучване показа, че според 52% от бившите източногерманци свободната пазарна икономика е "неподходяща", а 43 процента искат социализмът да се върне.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

53

Мамантос

преди 11 години

"И когато сетний камък на обгърнатия в пламъки разруха древен замък се отрони в пепелта,вий слезнете от конете и земята целунете възцарете вечна обич, вечна правда на света!"Христо Смирненски

52

соцЯЛен

преди 11 години

Teзи официални 43 процента германци които искат социализмът да се върне, защо не са доуточнили че става дума и искат истинският НАЦИОНАЛЕН социализъм в Германия да се върне и към него изпитват носталгия , а не към модернизрано фалшивият и широко разпространен днес в Европа ИНТЕРнационален юдейски социализъм в които продължават да си живеят и сега !

51

Уорлик

преди 11 години

Тези луди ли са?! Мен никой не ме е питал дали им разрешавам да направят такова нещо!

fallback