Тела на убити в село Мазраат ал Кабир. Снимка: Reuters

Мъж от село Мазраат ал Кабир в провинция Хама в Сирия, където отново е било извършено масово убийство, твърди, че зад клането стоят правителствената армия и привърженици на президента Башар Асад, пише Би Би Си.

След като правителствените сили се изтеглили от селото, мъжът преброил около 40 трупа, повечето от тях на жени и деца, сред които и тримесечно бебе. Всички те са били заклани. Сред жертвите той посочва и четирима души от своето семейство.

Свидетелят на събитията твърди, че повечето от нападателите били дошли от съседните села, известни с подкрепата си за правителството.

Още по темата

Мъжът казва, че неколкократно бил призовал наблюдатели на ООН да отидат в селото и да видят всичко с очите си. Било му отговорено обаче, че това е възможно само с разрешението на правителството.

Би Би Си отбелязва, че думите на мъжа засега не могат да бъдат потвърдени.

Междувременно Ройтерс предаде, че сирийската армия е попречила на екип на наблюдатели на ООН да влязат в Мазраат ал Кабир край град Хама.

Базираният в Лондон сирийски Център за наблюдение на правата на човека подчерта, че 49 от жертвите на клането в село Кабир са били идентифицирани. Сред тях има 18 жени и деца. Повечето от жертвите са от едно и също семейство, поясни Абдел Рахман, директорът на Центъра за наблюдение на правата на човека. Той уточни, че засега има данни и за 6 убити в съседно на Ал Кабир село.

По-рано тази сутрин Центърът говореше за 87 убити в двете села. Сирийският национален съвет пък обяви тази сутрин, че жертвите са около 80, сред които 22 деца и 20 жени. Западните издания пишеха за бройка, варираща от 78 до 100 жертви.

За момента са противоречиви сведенията и дали убийствата са извършени в едно или две села край Хама.

Дамаск твърди, че жертвите на трагедията не са 87 души, както твърди позицията, а девет. При това те били убити от бунтовници, след което местните жители извикали на помощ правителствената армия. Тогава според сирийските власти бандитите били ликвидирани, пише Интерфакс.

Дамаск заявява, че масовото убийство в две села край Хама е извършено с цел оказване на натиск върху сирийските власти в навечерието на заседанието на Съвета за сигурност на ООН за кризата в Сирия.

Преди две седмици беше съобщено за масово убийство на мирни жители в Сирия в град Хула в провинция Хомс. По данни на международни наблюдатели жертвите там са над 100, сред които жени и деца.

Както и в последния случай, опозицията и властите взаимно се обвиняваха за трагичните събития.

Съгласно плана на специалния пратеник на Арабската лига и ООН Кофи Анан от април в Сирия е обявено примирие, за чието спазване следят наблюдатели на ООН. Двете страни в конфликта обаче редовно съобщават за нови въоръжени инциденти и жертви.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase