Шествие от 1 000 кораба тръгна по Темза в чест на юбилея на Елизабет ІІ. Снимка: Reuters

Невероятна армада от хиляда кораба вдигна котва по река Темза, за да участва в речно шествие, организирано по повод диамантения юбилей на кралица Елизабет Втора, съобщиха Ройтерс и ИТАР-ТАСС.

Стотици хиляди хора развяваха британски знаменца по маршрута на една от най-големите флотилии, която някога е била виждана по реката.

Различни по вид плавателни съдове, от канута и платноходки до пироги и китоловни кораби участват в шествието. На борда им има 20 000 души. Кралица Елизабет Втора, облечена в снежнобял костюм, палто и шапка, и съпругът й принц Филип заеха местата си в кралския кораб, пищно украсен в червено и златисто. На борда на кораба са също престолонаследникът принц Чарлз и съпругата му Камила, принц Уилям и съпругата му херцогинята на Кембридж Кейт, по-малкият брат на Уилям - принц Хари. Принцовете Филип, Чарлз, Уилям и Хари са облечени в строги парадни военни
униформи.

Организаторите оповестиха, че шествието е най-голямото по рода си от 350 години, т.е. откакто подобен спектакъл бил организиран в чест на крал Чарлз Втори през 1662 г. Корабите са групирани в зависимост от размерите им и скоростта им придвижване. Най-големият е дълъг 65 метра, а най-старият е построен през 1740 г. На кортежа ще са нужни около 4 часа, за да измине 11-километровия маршрут и да стигне до крайната си дестинация - моста Тауър. Процесията е ескортирана от 190 кораба. 5500 полицаи и 7000 доброволци бдят за сигурността по време на шествието. Очакват се над милион зрители по бреговете на Темза и на 14-те моста, под които то ще премине. Шествието може да бъде наблюдавано и на огромни екрани, разположени на стратегически места в столицата.

Парадът по р. Темза е озвучен от разнообразни оркестри - класически, военни, фолклорни. Те свирят върху специални баржи, а репертоарът е разнообразен - от националния химн до мелодии от боливудски филми и музика от филми за Джеймс Бонд.

Това шествие е кулминацията на тържествата, организирани от 2 до 5 юни във връзка с 60-годишнината от възкачването на Елизабет Втора на престола.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase