Снимка: Reuters
fallback

Проблемите за световната икономика продължават и това неизбежно се отразява на трудещите се, пише BBC. Така някак логично класациите за това в коя страна се работи най-много се заредиха една след друга.

И очертаха интересни закономерности. Например факта, че в Германия и Холандия работниците имат най-малко работни часове в целия Европейски съюз (дори в света) – около 1 400 на година. От друга страна гърците се оказаха в топ 3 с 2017 часа. Тези данни бяха изнесени още през февруари.

Сега дойде времето и за резултати от анализите на тези данни. BBC акцентира, че повечето работни часове категорично не значат по-добре свършена работа. Медията цитира експерти, според които по-дългите работни дни най-често водят до понижаване на коефициента на полезно действие.

В голяма част от случаите работниците „карат“ по-дълги работни дни, за да постигнат минимално ниво на производителност и/или минимално ниво на заплащане. Защото в крайна сметка те определено не са особено продуктивни.

Тази тенденция се забелязва най-вече в бедните и развиващите се страни.

Що се отнася до развитите икономики, там се отбелязва повсеместен спад в работните часове. Статистиката от началото на 20-ти век показва, че работното време е над 3000 часа годишно. Сега тази цифра вече е 1800 часа. А в повечето от най-продуктивните страни котата е още по-ниска.

Понижаването до известна степен се дължи на по-големия брой работещи почасово в развития свят. И така, въпреки че в държави като Япония мнозинството работещи на нормиран работен ден взимат извънредни часове, това се компенсира от тези, които са на ненормиран работен ден. В случая ставката на Страната на изгряващото слънце стига едва средното ниво от 1700 работни часа.

От BBC изтъкват, че все повече хора работят почасово, защото имат необходимата гъвкавост да извършват зададеното количество работа за оптимално малко време.

От друга страна трудовото законодателство в развитите страни (особено в Европа) също спомага за по-краткото работно време. Разликите между държавите от тази група, що се отнася до работните часове, идва най-вече от официалните празници, на които се почива и от задължителния минимум за платен отпуск.

Общият брой дни на платен отпуск и официални празници в Германия и Дания е 40. В Румъния обаче е едва 27, което е отчетлива разлика от около 48% или 2.5 работни седмици.

Ако в сравнението включим и Съединените щати, където няма законова рамка за задължителен брой платен отпуск, ще видим, че американците работят средно по 150 часа повече от британците.

При всички положения обаче подобни сравнения не могат да се считат за абсолютно коректни, тъй като са прекалено относителни, допълват от BBC.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

Язе

преди 11 години

Интересно как гръцките маймуни се оказаха сред топ 3. Бият кепенците в 15:00 на обяд и се прибират да спят. И сега излиза че работели много. След това изречение за топ 3 спрях да чета статията.

21

от 21...

преди 11 години

Темата явно не може да се обхване с 2-3 поста и може би мислим по сходен начин, но вече е крайно време да видим и от държавата адекватна реакция по някои наболели социални проблеми, като в това определение не се вписва повишаването на минималната пенсия от последните дни, напротив вижда се кои са ценни за управляващите (не само тези, а всички за последните 22 г.)

20

пак до 17

преди 11 години

Какво ще постигна като искам касова бележка навсякъде, по-качествено образование, медицинско обслужване или пътища....или каквото и да било, да не говорим за социалната система. На много хора ни писна да ни мерят със западноевропейски аршин само като сме наред да плащаме, ама не става само да се дава трябва и да се взема. Нормални заплати това трябва, другото ще си дойде!

fallback