Сърби празнуват победата на Николич Снимка: Reuters
fallback

Изненадващият обрат на президентските избори в Сърбия е коментиран от чуждите издания. Бившият краен националист Томислав Николич стана новият сръбски президент, отбелязва в. "Гардиън".

Надеждите на Сърбия за бързо интегриране в Европа претърпяха сериозен удар със загубата на втория тур на досегашния президент Борис Тадич. Това бяха поредните избори в Европа, на които от власт беше изхвърлен досегашен лидер.

Изходът от изборите противоречеше на допитванията преди втория тур и на очакванията на Брюксел.

Този изход може да обрече Сърбия на период на политическа парализа, тъй като десен президент ще трябва да съжителства с доминирано от лявоцентристко правителство.

Преди това парламентарните избори в Сърбия също дадоха смесен резултат, при който няма ясно открояващи се мнозинства. Тадич не успя да спечели трети мандат, но все още може да стане премиер, ако неговата Демократическа партия успее да "скърпи" парламентарно мнозинство.

Oще по темата

Но това пък ще продължи безкрайната борба между държавния глава и премиера в Сърбия, предупреждава вестникът.

Победата на Томислав Николич на втория тур на изборите беше изненадваща и хвърли съмнения върху това дали страната ще се придържа към пътя си за членство в ЕС или ще започне да гледа все по на изток към Русия, отбелязва в. "Ню Йорк таймс".

Победата на Николич предвещава и по-втвърдена позиция на Сърбия по въпроса за регионалното помирение, в частност с Косово. Николич вече заяви, че Сърбия няма да стане член на ЕС, ако признаването на Косово бъде поставено като предварително условие, припомня вестникът.

Николич поднесе изборната изненада в Сърбия, но увери, че  резултатите от вота няма да повлияят пътя на страната към Европа, отбелязва в. "Монд".

Тадич пък предупреди, че напускането на този път ще е трагична грешка за страната, допълва изданието.

Италианският в. "Република" припомня, че Николич преди четири години започна да изповядва по-умерени и по-благосклонни към европейската интеграция позиции, така че завоят на Белград надясно не трябва да поражда чак такова безпокойство.  (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

120

Анонимен

преди 8 години

УВОЛНЕН СИ!!!!!

119

Анонимен

преди 11 години

След като американските сатанисти дружно с натовците организираха бомбардирането и разкъсването на Югославия,ще е уникална идиотщина Сърбия да тръгне към Европа.

118

неинтегриран

преди 11 години

Да мразиш сърбите е като да мразиш българите! Прави впечетление че тук има много провокативни коментатори които повече ни сродяват с турците и защитават процесите на турско-албанската ислиамизация в България,забравяйки че още от Средновековието и по късно от Османска инвазиия на агресивно потурчване "по качественият и корав материал от българите" се е спасявал и заселвал на запад в Сърбия,смесвайки се с местното население и с български наследствен ген,което се е отразило върху днешното непокорстово на сърбите!

fallback