Изпращането на писмо във Великобритания струва най-много 60 пенса. Снимка: архив, Reuters

Скорошното рязко покачване на цените на пощенските услуги във Великобритания стана причина за мащабно изследване на Би Би Си за сравняване на сумите, плащани за изпращане на писма по света.

Най-скъпата и качествена услуга на Острова струва на клиентите по 60 пенса на писмо (преди покачването цената е 46 пенса) или близо 1 долар. И въпреки това от Кралската пощенска служба са категорични, че тази сума е една изключително изгодна оферта в сравнение с останалите европейски страни.

От Би Би Си дават за пример България, като посочват, че в страната ни изпращане на писмо струва 85 стотинки или около 43 пенса (68 цента). Когато обаче тази цена се приравни към стандарта на живот и икономическите закономерности в съответната държава, излиза, че писмото е по-скъпо за българина в сравнение с всеки друг европеец.

Не само това – България е на трето място в световната класация за най-висока цена на пощенските услуги спрямо установената икономическа реалност в страната. По-скъпо им излиза само на хората в Ямайка и Перу.

Ако се сравнява само пазарната стойност, то България директно изпада от топ 10. Лидер в тази подредба е Норвегия, където най-скъпата пощенска марка за първокачествена услуга се предлага срещу 1.67 долара. Следват Дания, Ямайка, Перу и Швейцария.

От норвежките пощи обясняват високите цени с конкуренцията на новите технологии и специфичната география на скандинавската страна. „Доставяме пратки до близо 2 милиона кутии, 6 дни в седмицата. Гъстотата на населението не е никак висока и това реално увеличава разходите ни значително”, казва говорител на службата пред Би Би Си.

Норвежците обаче не са особено очаровани от политиката на вдигане на цените на пощенските услуги. „При нас и петролът е най-скъпият в Европа, но ако пощите продължат с увеличенията, то скоро може да ни е по-евтино сами да си доставяме пощата с нашите собствени коли”, споделят притеснени граждани.

Предвид високия стандарт на живота и нивото на средното заплащане в Норвегия можем да приемем, че положението там не е толкова тежко, колкото в други страни по света.

В Перу например пускането на писмо струва 1.12 долара, но за бедните местни жители тази цена се равнява на цяло обедно меню, съставено от супа, пиле с ориз и газирана напитка. 1/3 от населението изкарва по по-малко от 3 долара ден, което прави цената на пощенската услуга абсолютно непосилна.

От пощите се аргументират, че често куриерите им са принудени да кръстосват амазонската джунгла и труднопроходимите Анди, за да доставят пощенски пратки. Затова и цената трябвало да кореспондира с положените усилия и направените разходи.

На другия полюс са страни като Бангладеш, Тайланд, Пакистан, Виетнам и Индия, където изпращането на писмо е на най-ниските цени в света. В Бангладеш например това „удоволствие” струва малко над 5 цента.

Но, разбира се, сравненията по цена и икономически стандарт не могат да дадат пълната картина. Защото евтиното определено не значи качествено.

Така например британските пощи могат да се похвалят, че пратките им пристигат навреме в 90% от случаите. Кота, която трудно може да бъде достигната от страни като Полша и Румъния, където (според доклад на Европейската комисия) закъсненията са дългогодишен проблем.

Въпреки всичко в световен мащаб пощенските услуги остават реална и много често предпочитана алтернатива за комуникация. Проучване на ООН показва, че за 2010 година са извършени 376 милиарда вътрешни доставки и 5 милиарда международни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase