Андерш Брайвик в съдебната зала. Снимка: Reuters

Близък на жертва на нападението на норвежкия остров Ютьоя хвърли обувка срещу Андерш Брайвик и извика "Ти си убиец, върви в ада", съобщи Франс прес.

Инцидентът, който бе последван от аплодисменти и одобрителни възгласи "браво" от публиката, временно спря заседанията през 17-ия ден на съдебния процес срещу норвежкия масов убиец.

Братът на един от 69-те убити от Брайвик на 22 юли 2011 г. бързо бе обуздан от силите на реда и изведен към изхода, докато продължаваше да вика: "Върви в ада".

Това е първият сериозен инцидент от началото на процеса на 16 април срещу крайнодесния екстремист, съден за стрелбата на остров Ютьоя и бомбения атентат срещу сградата на норвежкото правителство, при които загинаха общо 77 души.

Черната обувка не уцели Брайвик, а адвокатката му Вибеке Бера, която седеше между обвиняемия и публиката. "За щастие това бе само обувка", каза Бера за АФП.

Още по темата

Ужасяващи подробности за това как последните 12 от общо 69 жертви на Брайвик са умрели на остров Ютьоя бяха показани в съда днес в Осло, посочва ДПА.

Виктория Стенберг, на 17 години, е починала от рани в гърдите и главата, заяви пред съда патоанатомът Сидсел Рогде, като използва манекен, за да покаже къде са попаднали трите куршума.

Рогде описа нараняванията и на други жертви, включително 21-годишния Дидерик Амот Олсен, който е починал от един изстрел в главата. 15-годишният Кевин Берланд е починал от "рани в главата и врата", допълни патоанатомът.

Брайвик призна, че е извършил двойния атентат на 22 юли в Осло и на остров Ютьоя, но пледира невинен.

По-късно днес съдът в Осло ще изслуша двама свидетели, преживели стрелбата. Единият от тях, Ейвинд Риндал, е бил сред 12-те младежи, които избягали от острова с лодка, улучена от 11 куршума, която по-късно потънала, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase