Руската полиция разгони със сила протестна акция в центъра на Москва. Снимка: Reuters

Руската полиция разгони със сила и арестува десетки опозиционни активисти, които обявиха безсрочна протестна акция в центъра на Москва в понеделник, съобщи БНР.

Няколкостотин души прекараха нощта край свързания с България паметник на Плевенските гренадири в самия център на Москва. Повечето спяха направо на земята, като си бяха подложили парчета картон.

През деня, когато към тях започнаха да се присъединяват все повече противници на режима, полицията опразни площада, като арестува няколко десетки души. Оправданието беше, че паметникът трябва да бъде подготвен за утрешния Ден на победата.

Да подкрепи протестиращите, по-рано днес към тях се присъедини и депутатът от партията "Справедлива Русия" Иля Пономарьов. „Това е безсрочна акция, която ще продължи, докато не започне да се променя държавната политика. Сегашната рокада във властта безспорно е в сивата зона на закона и без съмнение е оскърбителна за гражданите на Русия, на които директно им казаха - от вашия глас, воля и мнение нищо не зависи“, каза депутатът.

По-късно днес долната камара на руския парламент ще гласува предложението на президента Владимир Путин неговият предшественик Дмитрий Медведев да заеме премиерския пост. Очаква се към гласовете на партията на властта „Единна Русия” да се присъденият единствено либералдемократите на Владимир Жириновски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase