Мемориалът в памет на жертвите от атаките на 11 септември 2001 година. Снимка: Reuters
fallback

Военни прокурори започнаха да четат обвиненията срещу петима души, подведени под наказателна отговорност за терористичните атаки от 11 септември 2001 година в САЩ, предадоха световните агенции.

Пентагонът съобщи, че обвиненията включват тероризъм, отвличане на самолети, заговор, убийство, нападение
срещу цивилни, преднамерено причиняване на тежки телесни повреди и разрушаване на недвижим имот. Прокурорите се борят за смъртна присъда.

Начело с "мозъка" на атентатите Халед Шейх Мохамед, петимата изслушват обвиненията си и биват запознати с правата си в съдебна зала в Гуантанамо, Куба.

Останалите подсъдими са Рамзи бен аш Шаиба, Али Абд ал Азиз, известен и като Мохамед ал Балуши, Уалид бен
Аташ и Мустафа ал Хусауи, които са участвали под една или друга форма в планирането и логистиката на атентатите.

Обвиняемите се явиха пред съда в Гуантанамо през юни 2008 година, но процедурата бе прекъсната заради промяна в подхода при воденето на делото, припомня БТА.

Самоубийствените атентати от 2001 година, при които големи пътнически самолети бяха използвани като снаряди, отнеха живота на близо 3000 души в Ню Йорк, Вашингтон и Пенсилвания.

Според наблюдатели, съдебният процес най-вероятно ще започне по същество през 2013 година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

73

solaris

преди 11 години

Не обвинявам никого,само хипотизирам,САЩ удря небостаргачите,пуска език на Ал Кайда за дълга целува и във всяко изевление на техен служител в речите има едно и също : борба със световния тероризъм,тероризъм,тероризъм" едно и също,само и само да си намерят начин да е*ът арабите,да им вземат нефта и да си продават оръжията,а данъкоплатеца да не пита коет от къде е,а да знае че живее сигурно и е защитен от всичко,НАЙ-ГОЛЕМИЯ КРЕДИТОР И НАЙ-ГОЛЕМИЯ ДЛЪЖНИК ТОВА Е САЩ,жалко само за тези 3000 души.

72

Юесей

преди 11 години

Господ забавя,но не забравя! Никой не може да избяга от американското правосъдие и справедливото възмездие.

71

Анонимен

преди 11 години

Всичко си е ясно - фарс и удар срещу собствения си народ. Целта - нов враг, носещ името "Ал Кайда". Тероризъм и продажба на всичките оръжия, които САЩ прозивежда, както и пробив във близкия изток с цел петрол. Конспирацията "Орион" ясно показва, че щом истерията около "тероризма" отшуми (а това ще се случи много скоро), тогава САЩ ще са принудени да си търсят нов световен враг, а именно - инсценировка на нападение от извънземни, с цел поставяне на цялата планета под техен контрол !

fallback