Лакшми Митал. Снимка: Reuters
fallback

Най-богатите хора във Великобритания са увеличили имуществото си до рекордно равнище през миналата година, докато доходите и спестяванията на повечето британци намаляват заради инфлацията и ниския лихвен процент. Това сочи т. ар. Списък на богатите, публикуван всяка година от лондонския вестник "Сънди таймс".

Общото богатство на хилядата най-състоятелни хора в Обединеното кралство се е увеличило с близо 5 на сто спрямо предходната година, надхвърляйки 414 милиарда лири (670 милиарда долара). Това е най-големият прираст за всичките 24 години, през които "Сънди таймс" публикува списъка си. В сегашната листа фигурират 77 милиардери, с двама повече от предишната рекордна бройка от 2008 г.

Трите първи места в списъка за 2011 г. се заемат от магнати, родени в чужбина. Водач с 12,7 милиарда лири е индиецът Лакшми Митал, въпреки че през миналата година той е загубил около една четвърт от богатството си заради спада на акциите на неговата "Арселор Митал" - най-голямата стоманодобивна компания в света.

Втори с 12,3 милиарда лири е отново узбекът Алишер Усманов, притежател на 30 процента от футболния клуб "Арсенал". Руският инвеститор Роман Абрамович, който е собственик на друг лондонски клуб - "Челси" - е трети с лично богатство от 9,5 милиарда лири (12,3 милиарда през предходната година).

Най-богатият човек, роден във Великобритания, е Уелингънският херцог (Артър Валериан Уелсли), чието имущество е нараснало с 5 на сто за една година, достигайки 7,35 милиарда лири. Най-богата британка според списъка на "Сънди таймс" е бившата "Мис Обединено кралство" Кърсти Бертарели, която споделя 7,4 милиарда лири с швейцарския си съпруг Ернесто, посочва агенция Ройтерс, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

32

Анонимен

преди 12 години

нали скачахме по площадите за някаква демокрация ..ето ви... всичко рано или късно се заплаща ,а гяволъка на шайката самозабравилия се елит скоро ще усети по целия свят всенародния гняв на озверели и обезумели от глад и нищета хора ,както се казва гладът е по силен от тока ,тогава ще гледаме по уличните дървета *** политици, управници и милиардери и милионери 7 милярда е човечеството ,и се задава световен недостиг на храни и питейна вода и познайте кой ще го отнесе

31

Анонимен

преди 12 години

В СКАПАНАТА ЦИОНИСТКА СИСТЕМА НАЛОЖЕНА НА ЗАПАДА ДОРИ И В КРИЗА БЕДНИТЕ ЩЕ СА ОЩЕ ПО БЕДНИ ,А БОГАТИТЕ ЩЕ СА ОЩЕ ПО БОГАТИ ,ЗАТОВА ВМЕСТО ДА СЕ ЗАНИМАВАМЕ С ЕВРЕЙСКАТА ИЗМИШЛЬОТИНА ЗА НЯКАКВИ(ДЕМОКРАТИЧНИ ЦЕННОСТИ И СВОБОДНИ ИЗБОРИ) Е НУЖНО ДА СЕ БОРИМ СЪС СКАПАНАТА ИМ СИСТЕМА

30

Анонимен

преди 12 години

Най-богатия човек в добрата стара Англия , тази същата , която като беше Империя слънцето на залязваше над нейната територия , е родения в перлата върху нейната корона Индия , това е ярко доказателство за глобализма ,в който навлязохме в началото на този век и всякаква форма на национализъм вече е безмислена.

fallback