Днес е петият ден от процеса срещу Брайвик. Снимка: Reuters

Норвежкият масов убиец Андерш Беринг Брайвик, съден за убийството на 77 души миналата година в Норвегия, заяви днес, че по принцип е много симпатичен човек, отрече да е луд и обясни, че е трябвало да потисне емоциите си, за да извърши масовото убийство, предаде Франс прес.

Обикновено съм много симпатичен човек, каза Брайвик. Той обясни, че до 2006 г. е бил сравнително нормален човек, но тогава започнал да се учи да потиска емоциите си.

Той уточни, че е овладял емоциите си чрез практикуване на медитация и прекъсване на социалните си контакти, за да се подготви за нападенията от 22 юли 2011. Не трябва да си представяш врага като човек. Ако не бях следвал този принцип, нямаше да мога да убийствата, каза Брайвик. "Щях да се срина психически, ако бях свалил психическата преграда, която си бях издигнал", увери той.

"Не мога да преценя страданието, което съм причинил на другите", допълни той. Но главното в събитията от 22 юли не е свързано със семействата на жертвите, нито с мен, а с бъдещето на Европа и Норвегия, каза Брайвик, наблюдаван от психиатри, които седяха пред него.

"Аз не съм психиатричен случай и мога да нося наказателна отговорност", увери Брайвик, който смята, че ако бъде обявен за невменяем, идеологическият му манифест от 1500 страници, разпространен в деня на нападенията, ще бъде признат за недействителен.

Още по темата
Брайвик заяви, че целта на стрелбата на остров Ютьоя е била да се ликвидира младежката организация на управляващата Норвежка работническа партия (НРП). Ако планът ми беше успял, всички щяха да са мъртви, нямаше да има младежка организация на НРП, най-малкото нямаше да има никакви лидери, каза Брайвик.

Той разказа, че се учил как се правят бомби от интернет, разучавайки дейността на революционни движения от цял свят, като ФАРК, ЕТА и ИРА, но най-много се вдъхновил от Ал Кайда. "Предимството на Ал Кайда е, че възвеличава мъченичеството. Това е ключът към успеха на съпротивителната борба", допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase