Италианските полицаи откриха след година българина, причинил катастрофа в Италия. Снимка: архив, Reuters
fallback

Година време е било необходимо на пътните полицаи от Верона да открият български автомобил и да поискат съдействието на колегите си от Пловдив за издирването на неговия водач, съобщават днес местни медии.

На 28 март миналата година лекотоварен автомобил "Форд" с българска регистрация удря кола "Нисан Микра", в която пътуват две гражданки на Нигерия. Автопроизшествието става на крайбрежния булевард по протежение на река Адидже във Верона.

Щетите са само материални и съгласно възприетата в Италия практика не се налага намесата на полицията, достатъчно е двамата водачи да си разменят изискваните от закона данни и в срок да информират за инцидента съответните застрахователни компании.

Според италианските медии българинът, който управлявал лекотоварния автомобил, с готовност предоставил информацията, включително и телефонния си номер, но впоследствие данните се оказали неверни.

Нигерийката, която шофирала колата "Нисан Микра", си записала номера на българския автомобил. По-късно й била оказана медицинска помощ с препоръката да се възстановява в продължение на 13 дни. След като разбрала, че данните за българския автомобил били неверни, тя се обърнала към италианската пътна
полиция.

"Разследването се оказало много трудно, защото била напълно непозната страната, в която е регистриран автомобилът "Форд".

Започнало издирване в Интернет на буквите и цифрите, съобщени от жертвата. Благодарение на тези букви се стигнало до Пловдивска област в България и оттам до шофьора - българин на 36 години, който нямал друг избор, освен да признае своята отговорност пред агентите от Изтока", пише вестник "Арена ди Верона".

Така поднесена информацията звучи смехотворно - като се започне от овехтелия израз от епохата на Студената война "агенти от Изтока", с който са заклеймени българските пътни полицаи за това, че добросъвестно са помогнали на италианските си колеги.

Вестникът не прави добра услуга и на италианските пътни полицаи, като възхвалява "себеотрицанието" им, че цяла година са търсили в Интернет регистрацията на автомобил от "напълно непозната" страна от ЕС, което е "много трудно" разследване.

Наистина сериозни са обаче обвиненията, които са формулирани срещу българина, доколкото може да се разчита на достоверността на източника.

"Служителите на пътната полиция във Верона трябваше да впрегнат цялата си упоритост, за да го открият в България и да отправят срещу него обвинение в бягство от местопроизшествието и нанасяне на телесни повреди, за които водачът рискува от шест месеца до три години затвор и отнемане на свидетелството за правоуправление за срок от една до три години," твърди италианският всекидневник.

Тук изпъква почти абсурдно непознаване на процедурата в Италия. Констатирането на "бягство от местопроизшествието" изисква незабавно сигнализиране до органите на реда, които алармират всички патрули и започва масово издирване на уличеното
превозно средство и неговия водач.

Получаването на спешна медицинска помощ е задължително свързано с отговаряне на въпроси на полицията, която има свои дежурни постове в специализираните италиански лечебни структури.

При съмнение или установяване на вина за нанасяне на телесни повреди полицията е длъжна веднага да уведоми дежурния магистрат в прокуратурата, която на свой ред предприема мерки, независимо дали потърпевшата страна ще упражни правото си на съдебен иск.

Нито една от тези вменени от закона стъпки не фигурира в информацията, която завършва с твърдението, че българинът го очаква съдебен процес в Италия, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Анонимен

преди 12 години

Забелязвате ли че не са написали името на "българина"?

14

Анонимен

преди 12 години

*** балъка е тоя пък и тия нашите какво им дават гювеч на тия жабари. Фък офф , некакви *** *** от майната си одраскани в жабарско. Не сме държава ама никак.Хамерите може да е всичко но се грижат за своите подници а нашите тук жив ще те изядат , предатели.

13

Анонимен

преди 12 години

защо да е *** и защо да си плаща? и как точно африканските маймуни ще докажат че ги е излъгал?? може да не са записали правилно...:)) и като знам черните какви шофьори са с купени книжки... пък тези даже и жени.... ужасТТТ

fallback