Атаките започнаха днес по обяд. Снимка: Reuters
fallback

Един от двамата афганистански вицепрезиденти, Мохамад Карим Халили, е бил сред мишените на координираните нападения на талибаните днес в Кабул, съобщиха разузнавателните служби, цитирани от Франс прес, предаде БТА.

Двама пленени атентатори самоубийци и още един нападател заявили, че групата им била натоварена да нападне къщата на Халили, един от двамата заместници на президента Хамид Карзай.

Oще по темата

Това посочи пред АФП говорителят на Управлението за национална сигурност Латфула Машал.

Преди това говорителят на талибаните Забихула Муджахид съобщи, че талибански бунтовници са атакували строго охранявания комплекс в Кабул, където се намира дворецът на афганистанския президент Хамид Карзай.

Сред нападнатите от талибаните обекти в Кабул днес бе и посолството на Великобритания, но целият персонал на мисията е невредим. Това заяви източник от британското министерство на външните работи, пожелал анонимност.

Представител на американското посолство също посочи, че никой от персонала на мисията не е пострадал.

Американският посланик Райън Крокър коментира пред телевизия Си Ен Ен, че отговорът на афганистанските сили за сигурност на вълната от атентати днес е "много професионална реакция".

Освен това силите за сигурност са успели да действат при такива събития самостоятелно, което е "ясен признак за напредък", допълни той.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Ах, летете, талибани

преди 12 години

Ето татък край върбите екнаха пушкала скритии вълни от кървав пламък срещнаха се гръд със гръд;сви се буря безпощадна, зазвънтя стомана хладна кратка схватка и наново талибаните летят... Ах, летете, талибани! В устрема ви милионипогледи са приковани със надежда и любов.Свил десницата корава, целий свят се днес изправястреснат, трогнат, очарован от победния ви зов. Нека в ужас, в изненада рухне всяка черна сградана световната неправда, на сподавения стони човекът да намери зад открехнатите дверимъртви старите химери на бездушния закон. Ах, летете вий сред сеч и дъжд от огнени картечи,вий развихрени предтечи на безоблачните дни!С буря, мълния и грохот възвестете гордий походна възбунените роби, на талибанските вълни! И когато сетний камък на обгьрнатия в пламъки разруха древен замък се отрони в пепелта,вий слезнете от конете и земята целунете възцарете вечна обич, вечна правда на света.

18

offtopic

преди 12 години

еее, айде стига с това чуждопоклоничество, не само тука, но и в други статии, чужденците също се интересуват понякога от България, учат български и прочее. това си е просто културен обмен. пък и чужденците, които идват тука или научават език, култура, история винаги носят със себе си нещо по-разнично, по-различна интерпретация и т.н., и така ни обогатяват със своя различен поглед, маиери, и т.н. като в статията с шоколада.

17

Анонимен

преди 12 години

Когато влезеш в съюз с някого освен ползи имаш и задължения поемаш отговорности , за това се нарича система за колективна сигурност глупчета.

fallback