Атаките започнаха днес по обяд. Снимка: Reuters

Един от двамата афганистански вицепрезиденти, Мохамад Карим Халили, е бил сред мишените на координираните нападения на талибаните днес в Кабул, съобщиха разузнавателните служби, цитирани от Франс прес, предаде БТА.

Двама пленени атентатори самоубийци и още един нападател заявили, че групата им била натоварена да нападне къщата на Халили, един от двамата заместници на президента Хамид Карзай.

Още по темата

Това посочи пред АФП говорителят на Управлението за национална сигурност Латфула Машал.

Преди това говорителят на талибаните Забихула Муджахид съобщи, че талибански бунтовници са атакували строго охранявания комплекс в Кабул, където се намира дворецът на афганистанския президент Хамид Карзай.

Сред нападнатите от талибаните обекти в Кабул днес бе и посолството на Великобритания, но целият персонал на мисията е невредим. Това заяви източник от британското министерство на външните работи, пожелал анонимност.

Представител на американското посолство също посочи, че никой от персонала на мисията не е пострадал.

Американският посланик Райън Крокър коментира пред телевизия Си Ен Ен, че отговорът на афганистанските сили за сигурност на вълната от атентати днес е "много професионална реакция".

Освен това силите за сигурност са успели да действат при такива събития самостоятелно, което е "ясен признак за напредък", допълни той.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase