Земетресение с магнитуд 8,7 по Рихтер разтърси Индонезия. Снимка: Reuters
fallback

Земетресение с магнитуд 8,9 по Рихтер беше регистрирано край бреговете на Индонезия. Тихоокеанският център за предупреждения за цунами съобщи, че е в сила опасност от цунами в Индийския океан след земетресението.

Местни хора се разбягаха в паника, търсейки убежище извън домовете си. Няма данни за жертви и разрушения.

По данни на Геофизичния институт на САЩ епицентърът на труса е на 495 км дълбочина югозападно от град Банда Ачех, огнището е било на дълбочина от 33 километра.

Междувременно Геофизичният институт на САЩ коригира данните за силата на земетресението в Индийския океан от 8,9 на 8,7 по Рихтер.

Трусът е усетен в Сингапур, Тайланд и Индия.

Индонезийската служба за справяне с бедствия съобщи, че изпраща спасителен екип в провинция Ачех.

Тайланд започна евакуация на населението от крайбрежието на Андаманския залив поради заплахата от цунами.

Индия обяви опасност от цунами за Андаманските и Никобарски острови и източното си крайбрежие. Индийският център за предупреждение съобщи, че се очакват вълни с височина 6 метра по източното крайбрежие.

Кореспондентът на Би Би Си в индонезийската столица Джакарта съобщи, че трусът сe е усещал пет минути. Невъзможно е било да се установи връзка с хората, намиращи се в района на труса.

В Ачех бе регистриран и вторичен трус с магнитуд 6,5 по Рихтер.

Засега не е установено дали в резултат на земетресението се е образувало цунами.

Провинция Ачех бе разрушена от цунами през 2004 г. Бедствието отне живота на 170 000 души в Индонезия и като цяло уби 230 000 в 13 държави в Индийския океан.

 

Информацията е актуална към 13.33 часа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

Анонимен

преди 12 години

В мом ента съм в Индонезия паниката е наистина голямя , но президента направи обращение че цунами нйма да има . Приливната вълна е на км. от бреговете и е с височина 23 см.

22

до африканеца

преди 12 години

Ем на 300 километра какво да се усети...

21

Анонимен

преди 12 години

На баба ви харпа...Земетресения в тоя район е имало винаги, Индонезия се намира във райна "Огнен пръстен",който включва и Япония и други държави. В тези държави често стават силни земетресения. В Индонезия има повече от 100 действащи вулкана...

fallback