Руски войници разчистват снега на мястото, където през 2010 г. се разби полският правителствен самолет. Снимка: Reuters

В Полша днес почитат паметта на жертвите на катастрофата на правителствения самолет Ту-154 близо до Смоленск. На 10 април 2010 г. самолетът с президента Лех Качински, съпругата му Мария и голям брой полски висши политици и военни се разби при опит за приземяване в гъста мъгла в западния руски град Смоленск. Загинаха 96 души.

Официални мероприятия с участието на президента Бронислав Коморовски и други представители на властта ще се проведат на военното гробище в Повонзках, където е поставен първият паметник на жертвите на трагедията. В момента на катастрофата, точно в 8:41 местно време паметта на загиналите ще бъде почетена с минута мълчание. Коморовски ще участва в две богослужения.

Още по темата

Стотици полски десни националисти демонстрираха снощи пред посолството на Русия във Варшава. Демонстрантите размахваха плакати с обвинения към руските власти и полското правителство, че носят отговорност за катастрофата. Те запалиха чучело на руския министър-председател Владимир Путин.

Много полски националисти, сред които братът близнак на Лех Качински Ярослав Качински, който е лидер на партията "Право и справедливост", смятат, че самолетът се е разбил в резултат на атентат.  Поддръжници на Ярослав Качински протестираха и пред сградите на правителството и президентството.

В доклада си от август м.г. полската анкетна комисия призна, че основните причини за катастрофата в Смоленск се дължат на полската страна. Веднага след това правителството обяви редица уволнения сред висшите ръководни кадри на полските ВВС, отговарящи за обучението на пилотите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase